Csak néhány szép pontig jutottak a magyar röplabdás lányok

röplabda magyar-belga
Antwerpen, 2015. szeptember 26. A belga Lise Van Hecke (szemben), Sándor Renáta, Tálas Zsuzsanna (j) a női röplabda Európa-bajnokság B csoportjának első fordulójában játszott mérkőzésen Antwerpenben 2015. szeptember 26-án. (MTI/EPA/Laurent Dubrule)
Vágólapra másolva!
A 28 év után újra Eb-résztvevő magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra kikapott a társházigazda belga csapattól a kontinensviadal nyitófordulójában.

B csoport, 1. forduló:
Belgium-Magyarország 3-0 (15, 8, 18)
Antwerpen, Lotto Arena
vezette: van Gompel (holland) és Ovuka (bosnyák)
Magyarország: Dobi Edina, Sándor Renáta, Pallag Ágnes, Horváth Dóra, Tálas Zsuzsanna, Széles Petra - cserék: Kötél Dóra, Vacsi Evelin, Liliom Rita, Kötél Zsanett, Szakmáry Gréta

A két csapat nagyjából háromnegyed órával a kezdés előtt futott ki bemelegíteni, a magyar válogatottat hatalmas lelkesedéssel üdvözölte a dobokkal és dudákkal érkezett, piros-fehér-zöldbe öltözött, mintegy száztagú vendég szurkolócsoport. A zászlók alapján a főváros mellett Békéscsabáról, Kecskemétről, Vácról, Szolnokról és Mezőmegyerről is jöttek magyar drukkerek.

A találkozó egyperces gyászszünettel kezdődött:

Jan De Brandtnak, a magyar válogatott belga szövetségi kapitányának testvére, Herman pénteken autóbalesetben hunyt el.

Az első magyar pont videózás után, Pallag Ágnes révén született (2-1). Az első technikai szünetnél négy ponttal (8-4) vezetett a hazai csapat, amely számos hosszú labdamenetből jött ki a végén némileg szerencsésebben. Jan De Brandt időkérését követően feljavult a magyarok játéka, de a belgák is egyre inkább belelendültek, így a magyar szövetségi kapitány újabb szünetet kért (14-8). A belgák ezt a jelentős előnyt már nem is herdálták el, sőt,

egyre keményebb ütésekkel, és jó sáncokkal próbálták elvenni a magyarok kedvét a folytatástól.

Különösképpen a hétpontos Lise Van Hecke ellen nem találta az ellenszert a magyar csapat.

A második játszma első pontját a magyarok szerezték ugyan, de nem sokkal később beindult a belga gépezet, és pillanatok alatt elhúzott (8-2). A magyar ütők mintha egyre inkább tartani kezdtek volna a belgák sáncától, így labdáik többször is pályán kívülre, vagy a hálóban landoltak. A hazaiak önbizalomtól duzzadóan húzták be a második szettet is (25-8).

Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

A harmadik szett elején

Dobi Edina, Horváth Dóra és Liliom Rita bombáival remekül tartotta magát a magyar csapat,

az első technikai szünetnél így egyetlen pont volt a különbség a hazaiak javára (8-7).

Ezt követően Sándor Renáta pillanatai következtek (10-10), majd két hazai pont után Jan De Brandt időt kért. Két apró technikai hiba jött a magyar oldalon, a belgák pedig rögtön kézzel fogható közelségbe kerültek a győzelemhez (16-11).

A hajrában a magyarok még néhány szép pontot összehoztak, de a belgák sikere egy percig sem forgott veszélyben.

Nyilatkozatok

Jan De Brandt a találkozót követően elmondta, nem volt könnyű dolga, de próbálta magát függetleníteni testvére tragikus halálától. Az összecsapással kapcsolatban megjegyezte, sajnálja, hogy nem tudtak jobban játszani, főként a fogadásokkal volt a bajban a válogatott, ráadásul a belgáknál kiváló feladók játszanak.

Liliom Rita, a mérkőzés után arról beszélt, hogy kissé megilletődött a csapat, amely ennél sokkal jobb teljesítményre is képes. "A hangulat fantasztikus volt, szerettünk volna jobban játszani, de ez egy sokkal jobb csapat nálunk. Ez látszott is az elejétől fogva, ezért tudtak ennyire fölényesen nyerni. Ez már egy nagyon magas szint, ők ott vannak a négy legjobb európai között. Nekünk csak ki kellett volna menni a pályára, és játszani. Ennél sokkal többet tudunk, de ez most nem jött ki" - hangsúlyozta.

Hozzátette, a harmadik játszmában megmutatták, hogy akár lehet is keresnivalójuk, és bízik benne, hogy ebből tud majd táplálkozni a válogatott, és ahogyan az Európa Ligában, itt is képes lépésről lépésre fejlődni.

Sándor Renáta szerint kicsit izgultak az elején, ami a második játszmában "rémületbe" csapott át: "Az a nyolcas nagyon demoralizáló volt, de tudtuk, hogy ez lesz, és nem nagyon tudunk majd szoros meccset játszani velük. Szerencsére a harmadik szettre összekaptuk magunkat, és kihoztuk magunkból a mostani legjobb állapotot."

A magyar válogatott vasárnap 19 órától a törökök ellen folytatja szereplését a csoportban.

vasárnap játsszák:
Belgium-Azerbajdzsán 16.00
Magyarország-Törökország 19.00

hétfőn játsszák:
Azerbajdzsán-Magyarország 17.00
Belgium-Törökország 20.00

A csoportból az első helyezett automatikusan a legjobb nyolc közé jut, míg a másodikok és a harmadikok keresztbe játszanak a negyeddöntőbe jutásért.