Vágólapra másolva!
Kilencvenedik életévében elhunyt az amerikai baseball-legenda, Yogi Berra, aki fantasztikus karrierje mellett vidám személyiségével, elképesztő nyilatkozataival, valamint Maci Laci eredeti nevének ihletésével írta be magát a sporttörténelembe.

A minden idők legnagyobb elkapójának (catcher) tartott Berra a baseball történetének egyik legnagyobb sztárja. Zsinórban 18-szor választották be az All Star-csapatba, háromszor lett MVP és természetesen már nagyon régóta tagja a baseball Hírességek Csarnokának.

A tízszeres MLB-bajnok nemcsak imádott sztár volt, de közkedvelt figura is, amit néha komolynak szánt, de végül viccesre sikerült interjúinak, elszólásainak köszönhetett (itt egy angol nyelvű gyűjtés a legjobbakból). A hírek szerint bohókás nyilatkozatai miatt döntöttek úgy Maci Laci rajzfilmkarakterének megalkotói, hogy elcsenik a nevét, így lett a nemzeti park vidám mackója angolul Yogi Bear.

Yogi és Yogi Forrás: Origo

Berra úgy látta, Maci Laci a készítők szándéka szerint nem az eszével hódít, hitelrontás miatt beperelte a Hanna-Barbera kettőst, de később – állítólag gyermekei nyomására – visszavonta a keresetét. A készítők először azzal védekeztek, hogy véletlen a nevek hasonlósága, de amikor Berra visszalépett a pertől, bejelentették, hogy a baseballsztár ihlette Maci Laci nevét.

– hangzik Berra legtöbbet idézett nyilatkozata, de azért illik komolyan venni egy olyan sportolót, aki káprázatos rekordjai mellett egyike annak a hat edzőnek, aki az Amerikai és a Nemzeti Liga egy-egy csapatát is egészen az MLB döntőjéig vezette. Halálhírét az emlékét gondozó Yogi Berra Museum jelentette be.