Nem maradt versenyképes orosz gyalogló

Elmira Alembekova, gyaloglás, atlétika
SWITZERLAND, Zurich : Russia's Elmira Alembekova reacts after crossing the finish line to win in the Women's 20km walk during the European Athletics Championships in Zurich on August 14, 2014. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Több mint fél évvel azután, hogy a legjobb orosz gyaloglókat szinte egytől egyig eltiltották doppingolásért, a szakág hat másik kiemelkedő képviselőjét büntették meg Oroszországban hasonló okokból.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tájékoztatása szerint a legújabb ügyben valamennyi érintett júniusban egy versenyen kívüli ellenőrzés során adott olyan mintát, melyben tiltott teljesítményfokozóra bukkantak.

A most eltiltottak között van többek között Elmira Alembekova, a női 20 kilométer tavalyi Európa-bajnoka, illetve Mihail Rizsov, a férfi 50 kilométer 2013-as világbajnoki ezüstérmese.

Elmira Alembekova Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az orosz szövetség júliusban jelentette be, hogy nem indít gyaloglót az augusztusi, pekingi világbajnokságon, ám akkor azt nem közölte, hogy újabb pozitív esetek állnak a döntés hátterében.

Az ARD robbantotta ki a botrányt

Az orosz atlétikát, s azon belül elsősorban a gyaloglást alapjaiban megrázó botrány tavaly december elején robbant ki, amikor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy

az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. A lebukottak között hét gyalogló is volt, február elején pedig az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője közölte: találtak bizonyítékot arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták.

Mihail Rizsov Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Megbuktak a Csagin-tanítványok

Az IAAF nyomozást indított az orosz gyaloglóközpont akkori vezetője, Viktor Csagin ellen, akinek több mint húsz versenyzője bukott meg az ellenőrzéseken az elmúlt években. Vizsgálatot kezdeményezett Oroszország ellen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA is.

Az év elején hosszú időre eltiltott gyaloglók között van Olga Kanyisina, a 2008-as pekingi olimpia 20 kilométeres számának aranyérmese, Szergej Kirgyapkin, a londoni olimpia 50 km-es bajnoka, Valerij Borcsin, a pekingi 20 km-es győztes, valamint Szergej Bakulin, aki 2011-ben 50 km-en lett világbajnok, s Vlagyimir Kanajkin, aki ugyanakkor volt vb-ezüstérmes 20 kilométeren.