Vágólapra másolva!

Nagy pénzt szakíthatnak a súlyemelők

Súlyemelésben szokatlanul nagy pénzdíjért, összesen 160 ezer dollárért versenyeznek a Kínai Grand Prix meghívottjai hétfőtől szerdáig Fucsou városában. 

A házigazdák öt férfi és öt női súlycsoportban írtak ki versenyeket, amelyek nem csupán magasan dotáltak, de a GP legjobbjai egyszersmind kijutnak a jövő nyári riói ötkarikás játékokra, mivel az esemény a nemzetközi szövetség, az Aján Tamás vezette IWF döntése értelmében egyéni olimpiai kvalifikációs viadalnak minősül.

Akár tizenhatazer dollár is lehet a tét

A kategóriagyőztesek valamennyien nyolcezer dollárra számíthatnak (~ 2,2 millió forint), az ezüstérmesek jutalma fejenként öt-, a bronzérmeseké pedig háromezer dollár. Külön premizálják a világcsúcsot elérőket: aki fogásnemi rekordot állít fel akár szakításban, akár lökésben, négyezer dollárt kap ( ~1,1 millió forint), az összetettben az eddigi legjobb eredményt megjavító pedig nyolcezer dollárral gazdagodik.

Magyarok nélkül zajlik majd a verseny

Mindkét nemnél az alsó súlycsoportok versenyeit rendezik meg - magyar indulók nélkül - Fucsouban, vagyis a férfiaknál 56, 62, 69, 77 és 85, a nőknél pedig 48, 53, 58, 63 és 69 kg-ban hirdetnek végeredményt. A most kimaradó kategóriák - férfi 94, 105 és plusz 105, illetve női 75 és plusz 75 kg - jeles súlyemelői decemberben, a csecsenföldi Groznijban a szintén egyéni olimpiai kvalifikációs IWF Grand Prix-nek számító orosz Elnök Kupán próbálhatnak majd szerencsét.