Vágólapra másolva!
19 évesen már vb-ezüstérmes volt, a most véget ért világverseny viszont csalódást hozott a magyar anyától származó, kanadai Dorothy Erzsébet Yeatsnek. A Las Vegas-i helyszín nem vonta el a figyelmét, de Pécs is tetszett neki, amikor ott birkózott.

A 22 éves Dorothy Erzsébet Yeatsre túlzás nélkül felfigyelt már egész Kanada. A női birkózás ott is csak most kezd el terjedni, de a kanadai apától, magyar anyától származó lány már három éve vb-ezüstérmes volt. Igaz, akkor a legjobbak a londoni olimpia kedvéért beáldozták a vébét, de a 69 kilósoknál induló Yeats nem csak ezért remekelt: volt ifjúsági olimpiai bajnok és junior világbajnok is.

A Las Vegas-i vébén viszont egyetlen, igaz nagyon kemény meccs után kiesett, ami miatt roppant csalódott volt. "A felnőtt versenyek jóval erősebbek, itt sokkal többféle stratégiát kell alkalmazni, amiben még javulnom kell. Még fiatal vagyok, mégis elszomorított a szereplésem, mert 2012-ben második voltam" - nyilatkozta az Origónak.

Mentséget ugyanakkor nem keres a Montreal Wrestling Club birkózója, azt mondja, nem volt tökéletesen felkészülve egy ilyen komoly kezdésre, és nem tett eleget a győzelemért. A Facebook-oldalán aztán a Terminátort idézve azt írta: I'll be back, azaz visszatérek. „Véletlen elszólás volt, de tényleg úgy érzem, hogy képes vagyok jobb teljesítményre.”

Legközelebb a Pánamerikai Játékokon szerezhet olimpiai kvótát, amihez döntőbe kell majd jutnia ott. Jó előjel lehet, hogy a legutóbbi PJ előtt vele és az apjával forgatott reklámfilmet a CBC Sports.

A mostani vb-t egy jókora szálloda egyik csarnokában rendezték, és míg a hotelszobából odaértek a versenyzők, megszámlálhatatlan játékgépet, éttermet láthattak séta közben. "A kaszinó, a sok látványosság nem igazán vonta el a figyelmemet, sőt jó volt, hogy nem gondoltam folyton a versenyre. Az apukám, a nővérem és az öcsém is eljött megnézni, aminek nagyon örültem."

Dorothy Erzsébet Yeats Forrás: Facebook/Dorothy Yeats

Nem zavarta a sivatagi hőség sem, mert noha Montrealban született, "ott is van ilyen meleg néha", a klíma meg úgyis dübörgött odabent. Az édesapja, aki elkísérte, öt olimpián birkózott, az ő kedvéért váltott sportágat 14 évesen. Addig a Miskolcon született édesanyját követve tornászott, de abban kevésbé volt tehetséges: "Tornában 14 évesen quebeci bajnok voltam, birkózásban viszont 15 évesen kanadai bajnok lettem, pedig eleinte furcsának találtam a torna után. Egy időben mindkét sportot űztem, de az túl sok volt."

Ready to go at the 2015 wrestling world championships in Vegas!

Posted by Dorothy Yeats on 2015. szeptember 8.

Ahogy Magyarországon, Kanadában is egyre kevésbé ritkaság a női birkózás, "igaz, a mi klubunk főleg fiúkból áll, de az országban sok lány birkózik, kezd népszerűvé válni".

Yeats szépen beszél magyarul, és gyakran meglátogatja a nagymamáját, a nagynénijét és az unokatestvéreit. "Igaz, szívesebben jönnek ide, de azért én is ellátogatok Magyarországra."

De nemcsak a rokonokat látogatott meg, versenyzett is "Pécsett, az egyetemi világbajnokságon, amit meg is nyertem. Jó emlékeim vannak Magyarországról. Az emberek nagyon kedvesek voltak velem, főleg amikor megtudták, hogy beszélek magyarul. Velem jött apa is, hiszen ő az edzőm, és neki is nagyon tetszett minden."