Vágólapra másolva!
Hamburg és Róma után harmadikként Párizs is benyújtotta hivatalos jelentkezését a 2024-es nyári olimpia megrendezésére.

A dokumentált szándékot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) küldött, s a főpolgármester Anne Hidalgo és a francia olimpiai bizottságot vezető Denis Masseglia jegyezte levélben erősítette meg a francia főváros. A levélben Párizs "felejthetetlen, innovatív, felelősségteljes és fenntartható" programra épülő olimpiára tesz ígéretet, ha házigazda lesz.

Franciaország fővárosa már kétszer is rendezett nyári olimpiát, nevezetesen 1900-ban és 1924-ben, míg három alkalommal - 1992, 2008, 2012 - sikertelenül próbálkozott.

Párizs kétszer már rendezett olimpiát Forrás: AFP

Keddig kell jelezni, két év múlva lesz döntés

A pályázó városoknak keddig kell jelezniük szándékukat a NOB-nál. A hivatalosan is kandidáló három városon kívül eddig Budapest, Los Angeles és Toronto jelezte, hogy pályázni fog. Mivel a NOB eltörölte a jelöltek köztes szűrését, azaz a szűkített listát, az összes jelentkező végig versenyben marad, és ott lesz a 2017. szeptemberi, limai helyszínkijelölésen.

A magyar pályázattal kapcsolatban a legutóbbi hír nem volt épp kedvező, mivel a Fővárosi Törvényszék első fokon megsemmisítette a május 12-i és június 10-i közgyűlés összes határozatát, közte a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtásáról szóló határozatot.A pert a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, dr. Török Ferenc indította a MOB ellen.