Vágólapra másolva!
A nők 60 kilogrammos kategóriájában szereplő Barka Emese, illetve a szabadfogásúak 97 kilós súlycsoportjában küzdő Szmik Attila is győzelemmel kezdte meg szereplését a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság pénteki versenynapján, melyen Veréb István kikapott a 86 kg selejtezőjében, így kiesett.

A nem olimpiai kategóriában szereplő Barka első, a nyolc közé jutásért rendezett meccsén a vártnál talán valamivel nehezebben nyert az indiai Sarita Sarita ellen. A találkozó jól indult, még egy perc sem telt el, amikor Barka kikapta riválisa lábát és ledöntötte, majd szinte azonnal bebillentette őt, s már 4-0-ra vezetett.

A remek kezdés talán túlságosan megnyugtatta Barkát, aki a folytatásban már nem volt ilyen kezdeményező. A szünetig nem változott az állás, a második szakaszban pedig Sarita mögé kerülése volt az egyetlen értékelhető akció.

Barka Emese Forrás: MTI/Illyés Tibor

A még 55 kilogrammban Európa-bajnoki és világbajnoki bronzérmes, idén 58 kilóban Európa Játékok-győztes magyar sportoló az elődöntőért az első mérkőzésén imponáló magabiztossággal győztes amerikai Leigh Jaynesszel csap össze.

Szmik lábra támadva nyert

Szmik Attilának az észt Ragnar Kaasik ellen kötelező volt a győzelem, s ha nem is könnyen, mégis összességében magabiztosan hajtotta végre feladatát. Az összecsapás első felében nem sok minden történt a szőnyegen, megtámasztották egymást a birkózók, s próbáltak fogást keresni a másikon, kevés sikerrel. A teljesen meddő küzdelemben az észt volt a passzívabb, ezért meg is intették, s miután a rendelkezésére álló fél perc alatt sem volt eredményesebb, mint korábban, Szmik egy ponttal gazdagodott.

A második szakaszban nem sok változás állt be a birkózás minőségében, a különbséget az jelentette, hogy ezúttal Szmiket hozta kényszerhelyzetbe a bíró passzivitás miatt. A 97 kilós magyar ekkor olyat húzott, amit a meccs korábbi szakaszában egyszer sem, lábra támadott, s bár az első ilyen akciója még sikertelen volt, a második viszont már eredményes: Kaasik lábát fogva kitolta őt a szőnyegről, méghozzá mögé kerülve, amiért két pont járt. A 3-0-val el is dőlt a meccs, mivel az észt birkózó teljesen hatástalan maradt a végéig. Szmik Attila ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.

Szmik Attila (kékben) Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szabadfogású válogatott egyik vezéralakja, Veréb azzal a moldovai Piotr Ianulovval találkozott a selejtezőben, akitől a júniusi Európa Játékokon kikapott, így itt lett volna a lehetőség a visszavágásra, ám kettejük csatája a bakuihoz hasonló eredménnyel zárult.

Az első percben mondhatni csak méregették egymást a birkózók, aztán a másodikban Ianulov egy szép lábra támadás után Veréb mögé került, majd pörgetett, a magyarnak azonban sikerült belefognia akciójába, így 3-2-es moldovai vezetésről folytatták a felek a küzdelmet, ami a félidőig eredménytelen tusakodással telt.

A vigaszág sem jött össze

A második három percben Verébet Gulyás István szövetségi kapitány és Ritter Árpád edző is hangosan instruálta, kérték, mozgassa többet ellenfelét, próbáljon közelebb menni hozzá, ám a szombathelyi birkózónak mindez nem sikerült. Sőt, Ianulov gyorsan mögé került, majd combon átforgatott, és több mint két perccel a vége előtt már 7-2-re vezetett.

Veréb egyre elkeseredettebben küzdött, s egyszer ugyan még mögé tudott kerülni, 7-4-nél azonban közelebb már nem volt képes férkőzni Ianulovhoz, aki végül 9-4-re győzött. Veréb István ezzel befejezte szereplését, mivel Ianulov a következő meccsén kikapott.