Kijutott az olimpiára, mégis bosszús a magyar Harry Potter

Lőrincz Viktor birkózó győztes Közéleti személyiség foglalkozása örül sportoló SZEMÉLY
Budapest, 2013. szeptember 21. Lőrincz Viktor ünnepel, miután bronzérmet nyert a férfi kötöttfogás 84 kilogrammos súlycsoportjában a birkózó-világbajnokságon a Papp László Sportarénában 2013. szeptember 21-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Lőrincz Viktor a birkózó-vb harmadik napján megszerezte a magyar csapat első olimpiai kvótáját, de nem tudott örülni neki a vesztes bronzmeccs után. Struhács György, a kötöttfogásúak kapitánya viszont egyvalamiért nagyon megdicsérte Lőrinczet.

Lőrincz Viktor (85 kg), a kötöttfogású csapat utolsóként bemutatkozó versenyzője szerezte meg a magyar birkózók első olimpiai kvótáját a Las Vegas-i vébén. Sűrű napja volt, megsérült, majd egy ellenfele erősen vérzett, pihenőideje alig volt, ráadásul nyerő állásból veszítette el a bronzmeccset. Ilyen előzmények után csak a kvótának örült, semmi másnak.

A ceglédi birkózó a főtáblára kerülésért

53 másodperc alatt rommá verte amerikai-szamoai ellenfelét,

így könnyen indult a napja. Lőrincz második meccsét egy furcsa felfogásban tevékenykedő bíró vezette, aki gyakorta figyelmeztette az edzőket, de akkor nem szólt egy szót sem, csak álldogált békésen, amikor Mate

Szopadze úgy lefejelte Lőrinczet, hogy csak hosszas ápolással lehetett elállítani a vérzést a homlokán.

Később, két intés után Lőrincz egypontos hátrányba került, ám aztán ő dobta át a grúzt, így 2-1-re nyert, és ezzel már a nyolcaddöntőbe jutott.

A kubai ukrán aranyérme Lőrincznek is vigaszt jelentett

Következett egy fekete ukrán, a tavaly vb-bronzérmes Zsan Belenjuk. Az első menetben mindketten eljutottak egy-egy intésig, ám az ukrán birkózót ismét leküldték, ezzel Lőrincz átvette a vezetést. Csakhogy aztán kétszer letolták a szőnyegről, pedig kezében volt a meccs, és ment is tovább előre. Csakhogy pontszerzés helyett Lőrincz kétszer is kilépett a szőnyegről ártatlan helyzetben, ráadásul a második után már nem is maradt idő változtatni a helyzeten, maradt a 3-1-es vereség. Hanem a kubai születésű ukrán később bejutott a döntőbe – sőt, meg is nyerte azt –, ezzel vigaszágra ültette Lőrincz Viktort.

Lőrincz Viktor 2013-ban, Budapesten vb-bronzérmet nyert Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar versenyző élt is a vigaszág kínálta lehetőséggel,

egy véres meccsen továbbjutott ismét: a német Ramsin Azizsirt fölényesen győzte le (intés, kitolás, intés, mögékerülés, 6-0), ám közben Azizsir szájából folyamatosan ömlött a vér, többször meg kellett szakítani a meccset az ápolás miatt. Egy ideig a német a száján kötéssel birkózott, majd letépte magáról a hajrára. Zavaró volt ilyen körülmények közt küzdenie Lőrincznek, de Azizsirnak alighanem még rosszabb volt.

Következett a lengyel Damian Janikowski elleni csata, amelyet 0-0-s első menet után 4-0-ra megnyert.

Az eddig rosszul szereplő kötöttfogású csapat kapitányából, Struhács Györgyből és az egész magyar stábból óriási feszültség szabadult fel,

vadul ugrált mindenki a szőnyeg mellett.

Így érkeztünk el az esti bronzmeccsig, ahol ugyanilyen feszültség volt, Lőrincz vezetett Saman Ahman Tahmasebi ellen, de elfáradt, egy intéssel egyenlített az ellenfele, majd kitolta a szőnyegről, így a hajrában a két fáradt birkózó már nem tudott módosítani az eredményen.

- mondta csalódottan közvetlenül a meccs után Lőrincz. "Nagyon sűrűn jöttek a meccsek a vigaszágon, nekem húsz percem volt pihenni, amikor a lengyelnek két óra, most pedig az ellenfelemnek háromórás szünet jutott, míg nekem csak egy. Az utolsó vigaszági meccsem után azt hittem, még csak kora délután van, mire mondta a csapat, hogy már fél hat, egy óra múlva bronzmeccs. Ott aztán

Beszélt az ukrán meccsről is, ahol elszalasztott egy lehetőséget, amikor "az ukrán lába kibillent, még meg is lepődtem, hogy ilyen könnyen alá tudok csapni. Akkor kellett volna gyorsabban reagálni, 1-0-s vezetésnél, és akkor 2-0, sima a meccs. De nincs ha".

Lőrincz a kötöttfogásúak eddigi kudarca után az egész csapatért hajtott, úgy fogalmazott, "meggyászoltam őket, de másnap már azt mondtam, hogy akkor megyek előre, ahogy tudok. Mert

és persze minél többen.”

A Szopadze elleni meccse óta végig kötéssel a homlokán birkózott, erre utalva

foghegyről még odavetette, hogy „Harry Potter lettem”.

A kapitány csalódott, mert legalább két kvótát várt

Struhács György, a kötöttfogásúak kapitánya csalódott volt, mert legalább két kvótát várt a csapattól, majd miután sorra úsztak el a lehetőségek, csak egyet sikerült szerezni. Lőrinczet ugyanakkor dicsérte, mondván, neki meglehetett volna a bronz, de sokat kellett birkóznia a vigaszágon. Egyvalamiért pedig nagyon megdicsérte a tanítványát, ugyanis „neki volt egyedül rendben a védekezése”.

Birkóztak már a nők is,

Wilson Vanessa (69 kg) 13-0-ra kikapott a mongol Naszanburma Ocsirbattól az első meccsén. Amíg Wilson a csarnok bal szélén lévő szőnyegen birkózott, a túloldalon a magyar anyától származó Dorothy Erzsébet Yeats küzdött. Yeats kitűnően beszél magyarul, versenyzett már Pécsen, tavaly nyáron pedig még az egyetemi vébén nyert aranyérmet. Ezúttal hatalmas küzdelemben, hosszabbításos meccsen kapott ki lengyel ellenfelétől.

Mellettük Dénes Mercédeszért (53 kg) izgulhattak a magyarok, de nem sokáig: elég simán elbánt vele a német Nina Hemmer. A magyar lányok egyike sem került a vigaszágra, így számukra rövidre sikeredett a vb.