Vágólapra másolva!
Rossz nap után egy még rosszabb – így foglalható össze a birkózó-válogatott Las Vegas-i vb-szereplése a második nap után. A nagy reményekkel induló kötöttfogású csapat már csak Lőrincz Viktorban bízhat.

Kedden sem gyűjtöttek a magyar versenyzők olimpiai kvótát a Las Vegas-i birkózóvébén: Krasznai Máté (59 kg) a negyeddöntőben, Lám Bálint (130 kg) a nyolcaddöntőben, Korpási Bálint (71 kg) a tizenhat közé jutásért esett ki, míg Szabó László (80 kg) a vigaszágon búcsúzott.

A 71 kilósoknál az Európa Játékokon ezüstérmes Korpásit két dobással legyőzte az amerikai vb-bronzérmes Justin Lester, a vegasi közönség nagy örömére. A szálloda egyik melléképületében lévő sportcsarnok meglepően hangulatos kis aréna, mintegy háromezres befogadóképességgel.

Túl erős volt a kétszeres világbajnok és az Ázsia-bajnok

Bár délelőtt még nincs telt ház, amikor amerikai birkózó lép szőnyegre, pokoli a hangzavar, a lelátó minden részétől üvölt a „jú-esz-éj, jú-esz-éj” kórus. Ez a buzdítás azonban csak a nyolc közé vitte Lestert, így Korpási nem került a vigaszágra.

Korpási Bálintnak most nem sikerült felülkerekednie ellenfelén Forrás: AFP

Szabó László, Krasznai Máté és Lám Bálint is győzelemmel kezdett – Szabó a vb-ezüstérmes horvát Neven Zugajt verte. A nyolcaddöntőkben Lám kikapott az azeri Szaba Sariatitől, de Krasznai és Szabó továbbjutott a horvát Ivan Lizatovic, illetve az ukrán Olekszander Sisman ellen.

A negyeddöntőkben viszont mindketten nagyon erős ellenfelet kaptak, Szabó 3-2-re kapott ki a kétszeres világbajnok török Selcuk Cebitől, Krasznait pedig a kirgiz Ázsia-bajnok Arszen Eralijev búcsúztatta technikai tussal.

Szabónak sem jött össze a vigaszágon

A magyarok legyőzői közül csak Cebi jutott döntőbe, így Szabó a kirgiz Szamat Sirdakovval meccselt a vigaszágon, eljutott intésig, de pontot nem csinált, majd az első menet vége felé kis híján őt terelték le a szőnyegről. Szünet után a magyar birkózót intették meg, Sirdakov csinált is pontot rajta (2-0), de kissé telhetetlenül challenge-et kért a kapitánya, amit a bíró elutasított, így Szabó feljött 2-1-re.

Sokáig nem történt semmi, majd az utolsó másodpercekben Szabó egy gyors akcióba kezdett, amit az ellenfele megkontrázott, így 6-1-s vereség lett a vége.

Szerdára már csak egy kötöttfogású súlycsoport, a 85 kg maradt, ahol Lőrincz Viktornak szurkolhatunk. Már szőnyegre lépnek a nők is, a magyarok közül az 53 kilósok között Dénes Mercédesz, a 69 kg-ban pedig Wilson Vanessa.

eredmények, kötöttfogás 59 kg:
1. Ismael Molina (Kuba)
2. Rofszan Bajramov (Azerbajdzsán)
3. Almat Kebisbajev (Kazahsztán) és Csol Von Jun (Koreai NDK)
Krasznai Máté a negyeddöntőben kiesett

a döntőben:
Molina - Bajramov 8-0, technikai tus

kötöttfogás 71 kg:
1. Raszul Csunajev (Azerbajdzsán)
2. Armen Vardanjan (Ukrajna)
3. Adam Kurak (Oroszország) és Knut Tallroth (Svédország)
Korpási Bálint a 32 között kiesett

a döntőben:
Csunajev - Vardanjan 6-4

kötöttfogás 80 kg:
1. Selcuk Cebi (Törökország)
2. Viktar Szaszunoszki (Fehéroroszország)
3. Lasa Gobadze (Grúzia) és Jusef Gaderian (Irán)
Szabó László a vigaszágon kiesett

a döntőben:
Cebi - Szaszunoszki 2-0

kötöttfogás 130 kg:
1. Riza Kayaalp (Törökország)
2. Mijail Lopez (Kuba)
3. Biljal Mahov (Oroszország) és Olekszandr Csernecki (Ukrajna)

a döntőben:
Kayaalp - Lopez 1-0