Fa Nándor két műtét után újra átkel az óceánon

Fa Nándor
New York, 2014. május 31. Az Imoca Ocean Masters által közreadott 2014. május 31-i felvétel Fa Nándorról New York kikötőjében 2014. május 31-én, egy nappal az előtt, hogy útnak indulnak az Atlanti-óceánt átszelő, New York-Barcelona között megrendezett világbajnoki sorozat versenyében. (MTI/Imoca Ocean Masters/Th.Martinez)
Vágólapra másolva!
Jövő héten újra kihajózik az óceánra Fa Nándor, aki új társával, Perényi Péterrel készül az október 25-én rajtoló Transat Jacques Vabre vitorlásversenyre.

Fa Nándor az új-zélandi Conrad Colmannel április 21-én ért célba Barcelonában: a Spirit of Hungary-vel 110 nap, 10 óra, 59 perc és 40 másodperc alatt kerülték meg a Földet a Barcelona World Race versenyen. Azóta két műtéten is átesett, a hajót pedig szinte teljesen felújították.

"A célba érés után kicsit nyalogattam a sebeimet, előbb lágyéksérvvel kellett operálni, majd ahogy abból kigyógyultam, következett egy vakbélgyulladás, ami minden hajós rémálma, hogy ne a tengeren következzen be. Ez a két műtét kicsit hátráltatott, de tulajdonképpen egyfolytában dolgoztunk a hajón" - nyilatkozott Fa Nándor.

A tuningoláson volt a hangsúly

A 62 éves vitorlázó elmondta, hogy egyrészt megjavították a verseny közben keletkezett sérüléseket, többek között darabokra szedték az árbocot, kicserélték a törött tőkesúlycsavarokat, amelyeket új anyagból és új méretezéssel készítettek el. Másrészt a tuningoláson volt a hangsúly, az új szabályoknak megfelelően átalakították a vízballaszt-rendszert, ezzel növelték a nyomatékot, megváltoztatták az uszonyok zárásszögét.

"A hajó minden porcikájában kezelhetőbb és megbízhatóbb lett, s reményeim szerint ez majd megmutatkozik a sebességben is" - tette hozzá a már négyszeres földkerülő Fa Nándor. Jelezte: a vitorlás Barcelonában maradt, a felkészülésben négy hetet megspóroltak azzal, hogy nem szállították haza.

Franciaországból Brazíliába vitorláznak

A Spirit of Hungary már újra vízen van, jövő szerdán vitorláznak ki vele az óceánra. "Ez az út részben teszt, részben kvalifikáció lesz Péter számára, neki 2000 mérföldet kell hajóznia megállás nélkül. De szükségünk is van a közös vitorlázásra a változtatások tükrében is" - mondta a magyar hajós. Perényi Péter a Spirit of Hungary hajó vízre tétele óta minden tengeri tesztvitorlázáson együtt hajózott Fa Nándorral, és tartalék kormányosként nevezték a Barcelona World Race-re.

A Spirit of Hungary báziskikötője a franciaországi Les Sables d'Olonne lesz, a Transat Jacques Vabres pedig - amely a 60 lábas hajók világbajnoki sorozatának egyik állomása - Le Havre-ból indul. Oda október 16-ig kell megérkezni a résztvevőknek, a rajt 25-én lesz, de az időjárás függvényében egy nappal előrébb hozhatják. A Kávé útja néven legendássá vált verseny során Franciaországból Brazíliába vitorlázik a mezőny.