Végre kiderülhet, mi történt Pars Krisztiánnal

Pars Krisztián atlétika kalapácsvetés
Peking, 2015. augusztus 23. Pars Krisztián a férfi kalapácsvetők döntőjében a pekingi atlétikai világbajnokságon 2015. augusztus 23-án. (MTI/AP/Li Dzsin Man)
Vágólapra másolva!
Rosszul sikerült a londoni aranyérmes Pars Krisztián szezonja, a vb-n sem ment neki a dobás. A derékfájdalomra panaszkodó kalapácsvető már Pekingben jelezte, hogy a hazaérkezése után mielőbb kivizsgáltatja magát, és szombaton a Sportkórházban megtudhatja, mi a baja.

A szombathelyi Pars Krisztiánt szombaton várja Budapestre Kiss-Polauf Marianna, az atlétikaválogatott orvosa, akinek a javaslatára először is mágneses rezonancia vizsgálatot végeznek el.

Az olimpiai bajnok kalapácsvető gerincsérvre gyanakszik,

a Sportkórházban hamarosan kiderülhet, jól sejti-e.

A vizsgálat oka az, amit a szakértők Pars mozgásán is láttak, a kívülállók pedig az eredményén: a londoni olimpia bajnoka az idei vb-n nem a tőle megszokott lendülettel, magabiztossággal és technikával repítette el a kalapácsot a dobókörből. A legjobbjától több mint öt méterrel elmaradva érem nélkül maradt, megszakítva egy hat éve tartó dobogós sorozatot.

Pars Krisztián a pekingi vb döntőjében Forrás: MTI/AP/Li Dzsin Man


"Tulajdonképpen annak is örülnöm kell, hogy el tudtam indulni a pekingi világbajnokságon, és ott negyedik lettem. Százból száz jobb atléta örülne annak, ha egy világbajnokságon sikerülne beverekedni magát az első hat közé, és az elmúlt hónapokban átéltek után sajnos most nekem is ugyanide kellett helyeznem a mércét" – mondta Pars Krisztián a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Szétesett technika

Pars a reménykeltő idénykezdet után izomsérülést szenvedett, és alighogy visszatért, elkezdett fájni a dereka. Ilyenkor félő, hogy szétesik a technika, a forgás és a kidobás közben jelentkező 4-500 kilós terhelés az egyenletes eloszlás helyett egyetlen pontra összpontosul, oda viszont nagyon: a derékra. A fájdalom nő, a sérülésveszély okozta gátlás erősödik, a versenyző pedig kezdi elveszíteni a türelmét és az önbizalmát – magyarázta a magyar atléta.

Bosszant, hogy Pekingben már 80,88 méteres dobásért is aranyérem járt. Csak úgy összehasonlításképpen: tavaly Székesfehérváron, a Gyulai István Memorialon 82,49-cel javítottam az egyéni rekordomon" – mondta Pars Krisztián.

Nem mond le a címvédésről

A kalapácsvetés idén a hóbortosnak tűnő, de nagyon is céltudatos lengyel Pawel Fajdekról szólt, aki egy lehengerlő eredménysorozattal (83.93-tól a 80.13-ig) elfoglalta a világranglista első 10 helyét. A tizenegyedik legjobb dobás (79.91) Pars Krisztiáné.

Egyébként egy ilyen dobással második is lehetett volna Pekingben.

"Elméletben igen, a rideg valóság azonban az, hogy a riói olimpia előtti szezonom nem sokat ért. A dél-afrikai edzőtáborban és a téli Európa-kupán még úgy tűnt, szépen összeáll a dobásom, de aztán a sérüléssel elment majdnem két hónapom. Az újrakezdés után a technikás dobások helyett erőből igyekeztem megoldani a feladatot, így jöttek össze a 77-78 métert érő eredmények, de ezekre nem igazán lehetett építeni" – mondta Pars Krisztián.

Hozzzátette, a tanulság annyi, hogy fáradtan vagy a sérülésből éppen csak felépülve nagyobb óvatosságra van szükség, és lát még reményt arra, hogy össze tudja szedni magát.

"Hiszek abban, hogy csak az idei évad veszett el, csupán a két évesre tervezett felkészülésem első csatáját veszítettem el. Ha elég lesz másfél hónap arra, hogy kigyógyítsanak a derékfájdalmaimból, november elején nekigyürkőzhetek, és akkor gyorsan visszatérhet az erőm, a jó kedvem és az önbizalmam."