Tizenegy évet várt az olimpiai bronzára

Michael Rogers, kerékpár
UNITED STATES, Monarch : MONARCH, CO - AUGUST 20: Michael Rogers of Australia riding for Tinkoff-Saxo descends Monarch Mountain during stage three of the 2014 USA Pro Challenge from Gunnison to Monarch Mountain on August 20, 2014 in Monarch, Colorado. Doug Pensinger/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A háromszoros időfutam-világbajnok ausztrál kerékpáros, Michael Rogers kedden átvehette olimpiai bronzérmét, amelyre a 2004-es athéni játékokon győztes Tyler Hamilton kizárása miatt jogosult, a negyedik helyről a harmadikra előlépve.

A ceremóniára Lausanne-ban került sor, az érmet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach és az alelnök John Coates adta át. "Ez a bronzérem nagy elismerés és elégtétel a számomra" - nyilatkozta a 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben is világbajnok Rogers.

Az amerikai Hamilton, miután az egyéni időfutamot megnyerte Athénban, fennakadt a doppingellenőrzésen, ám a B próbára fenntartott vizeletét helytelenül tárolták, így nem lehetett perdöntően bizonyítani a csalást. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében akkor még megtarthatta a medált.

Michael Rogers megkapta athéni bronzát Forrás: AFP/Getty Images/Doug Pensinger

Egy hónappal később, a Vueltán azonban újra lebukott, és kétéves eltiltást kapott. 2007-ben tért vissza, ám 2009 februárjában, egy versenyen kívüli ellenőrzésen megint tiltott szert találtak szervezetében.

Ezután bejelentette visszavonulását, hazája doppingellenes ügynöksége pedig nyolc évre tiltotta el. Egy 2011-es interjúban maga Hamilton is beismerte, hogy nem megengedett szerekkel élt, egy évvel később pedig a NOB bejelentette, hogy megfosztották az athéni aranyérmétől. Így a mögötte végző orosz Vjacseszlav Jekimov lépett elő olimpiai bajnokká, míg az ezüstérmes az amerikai Bobby Julich lett.