Társoldalunk:

Plágiumbotrány is sújtja a tokiói olimpiát

2015.09.01. 11:59

Kínosan hasonlít egy belgiumi színház emblémájára, ezért nem használják tovább a 2020-as olimpia hivatalos logóját. Előbb a stadion, aztán meg ez: már most rengeteg a baj a tokiói játékokkal.

A 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottsága úgy döntött, nem használja tovább a játékok hivatalos logóját, mert annak tervezője plágiumgyanúba keveredett – jelentette a japán NHK televízió. Egyelőre nem világos, hogy a döntés ideiglenes, vagy végleges.

Olivier Debie belga grafikus még júliusban vádolta meg a tokiói logót megtervező Szano Kendzsirót azzal, hogy a Liége-i Színháznak általa készített emblémát használta alapnak a művéhez. Debie hivatalos panaszt nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB).

Ez tényleg eléggé hasonlít

A két logó gyakorlatilag csak színvilágában tér el egymástól, mindkettő legfőbb eleme egy nagy T betű, melynek kialakítása szemre teljesen azonos. A színház emblémájánál a T egy nagyobb körben helyezkedik el, míg a tokiói játékok logójában a betű fehér háttér előtt látható, a jobb felső sarkánál pedig, Japán zászlaját szimbolizálva, egy kisebb vörös kör kapott helyet.

Olivier Debie a két logóvalForrás: AFP/Sophie Kip


Szano visszautasította a plágiumvádat. Az NHK ugyanakkor úgy tudja, azt ettől függetlenül elismerte, hogy a logót bemutató prezenzációjában engedély nélkül használt fel egy külső internetes oldalról vett képeket.

A miniszterelnök szerint jól döntöttek

A Japan Times angol nyelvű lap szerint a szervezőbizottság keddre válságtanácskozást hívott össze. Az ügy súlyát jelezi, hogy Abe Sinzo japán kormányfő is megszólalt, helyénvalónak nevezve a döntést a logó elhagyásáról.

Ez már a második kínos eset az öt év múlva sora kerülő olimpia előkészítésében. A tervezett központi stadion költségei annyira megugrottak, hogy augusztus közepén bejelentették, törlik az eredeti terveket, és olcsóbbat építenek.