Plágiumbotrány is sújtja a tokiói olimpiát

olivier debie belga grafikus tokiói olimpia logó plágium
(FILES) This file photo taken on July 30, 2015 shows Belgian designer Olivier Debie posing for a photo in his office in Liege as his computer display shows Tokyo's 2020 Olympic emblem (L) and the logo of the Theatre de Liege. Tokyo's 2020 Olympics organisers will scrap the event's logo after it drew plagiarism claims, reports said on September 1, 2015, the latest mishap after a costs furore forced plans for a new national stadium to be torn up. The decision, reported by public broadcaster NHK and other local media, caps an embarrassing month for Olympic officials as the ditching of the 2.0 billion USD stadium means the showpiece venue may only be ready a few months before the global event. BELGIUM OUT AFP PHOTO / BELGA / FILES / SOPHIE KIP
Vágólapra másolva!
Kínosan hasonlít egy belgiumi színház emblémájára, ezért nem használják tovább a 2020-as olimpia hivatalos logóját. Előbb a stadion, aztán meg ez: már most rengeteg a baj a tokiói játékokkal.

A 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottsága úgy döntött, nem használja tovább a játékok hivatalos logóját, mert annak tervezője plágiumgyanúba keveredett – jelentette a japán NHK televízió. Egyelőre nem világos, hogy a döntés ideiglenes, vagy végleges.

Olivier Debie belga grafikus még júliusban vádolta meg a tokiói logót megtervező Szano Kendzsirót azzal, hogy a Liége-i Színháznak általa készített emblémát használta alapnak a művéhez. Debie hivatalos panaszt nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB).

Ez tényleg eléggé hasonlít

A két logó gyakorlatilag csak színvilágában tér el egymástól, mindkettő legfőbb eleme egy nagy T betű, melynek kialakítása szemre teljesen azonos. A színház emblémájánál a T egy nagyobb körben helyezkedik el, míg a tokiói játékok logójában a betű fehér háttér előtt látható, a jobb felső sarkánál pedig, Japán zászlaját szimbolizálva, egy kisebb vörös kör kapott helyet.

Olivier Debie a két logóval Forrás: AFP/Sophie Kip


Szano visszautasította a plágiumvádat.

Az NHK ugyanakkor úgy tudja, azt ettől függetlenül elismerte, hogy a logót bemutató prezenzációjában engedély nélkül használt fel egy külső internetes oldalról vett képeket.

A miniszterelnök szerint jól döntöttek

A Japan Times angol nyelvű lap szerint a szervezőbizottság keddre válságtanácskozást hívott össze. Az ügy súlyát jelezi, hogy Abe Sinzo japán kormányfő is megszólalt, helyénvalónak nevezve a döntést a logó elhagyásáról.

Ez már a második kínos eset az öt év múlva sora kerülő olimpia előkészítésében. A tervezett központi stadion költségei annyira megugrottak, hogy augusztus közepén bejelentették, törlik az eredeti terveket, és olcsóbbat építenek.