Vágólapra másolva!
Nagyon nehéz napon van túl az Alpokat átszelő 268 kilométeres futóverseny magyar csapata. Németh Csabának és Karlowits-Juhász Tamásnak ma majdnem három kilométert kellett futniuk felfelé, a teljesítendő táv pedig összesen 45,7 kilométer volt az ausztriai Landeckből a svájci Samnaunba.

Némethék változatlanul a második helyen állnak a kategóriájukban, a szakaszt 5 óra 41 perc alatt teljesítették, míg az első helyezett svájci csapat tagjai 5 óra 25 perc alatt futották le a távot.

A Transalpine még a futókat kísérő orvosok szerint is nagyon kemény fizikai erőpróba. A hasonló alpesi megmérettetéseken ennek a versenynek csupán egy napi távját és szintjét teljesítik, itt pedig nyolc napon keresztül kell újra és újra leküzdeni ezt a rendkívüli kihívást.

Több tengerszemet érintettek a futók Forrás: Molnár Anikó

Nem csoda, hogy eddig a hatszáz indulóból kilencvennégyen feladták - és még csak a negyedik napon járunk, hátravan a verseny fele. Az amerikai Timothy már hatodszor repüli át az óceánt a Gore-Tex Transalpine miatt, mindannyiszor a feleségével ment végig az Alpokon. Az idén a hőség megviselte a párját, ő még bírta volna. „A házasságom többet ér, mint a célba érésért járó póló” - nyilatkozta a futó.

Az nyer, aki lelkileg jobban bírja

Németh Csaba és Karlowits-Juhász Tamás kedden megpróbálták megtörni az első helyezett svájci csapatot. Az emelkedőn végig szinte a nyakukban futottak és bírták a tempójukat. Hallották az ellenfelek lihegését, figyelték, hogyan fáradnak.

Németh Csaba és Karlowits-Juhász Tamás már túl van a legnehezebb szakaszon Forrás: Molnár Anikó

De a lejtőkön a svájciak kedden is jobbak voltak, sőt, összességében növelték az előnyüket: már 28 perccel járnak a magyarok előtt. Németh Csaba szerint egyértelmű, hogy erősebbek, de nem biztos, hogy lelkileg is könnyebben fogják bírni a versenyt.

Szerdától új fejezet kezdődik a versenyben, mert ma leszakadt az ég és ömlik az eső. Ez pedig azt jelenti, hogy fenn a hegyekben hó is lehet. Ez kedvez nekünk" - mondta.

Eddig a hőség tizedelte a mezőnyt, azonban holnaptól a hideggel és a csapadékkal kell megküzdeniük a futóknak. A magyar csapat már bizonyított extrém hideg körülmények között, Németh Csaba futotta az Ultra Trail du Mont Blanc-t is szakadó hóesésben.

Bergsprint, azaz hegyi sprint

Szerdán bergsprint vár a magyarokra, egy hat kilométeres emelkedőn 700 métert kell majd sprintelniük felfelé. Ez egy átlagos embernek kínzással érne fel, ám a futóknak pihenőnap, hiszen ilyenkor egy-két óra alatt végeznek a távval, vagyis nem kell hajnalban kelniük, és hamar lepihenhetnek.

Sokan feladják a versenyt Forrás: Molnár Anikó

A legjobbak akár 48 perc alatt is leküzdhetik a hegyi emelkedőt. Ez az egyetlen alkalom, amikor nem kell a társukra figyelniük, és teljes erőből rohanhatnak. Más napokon nem távolodhatnak el egymástól, aki ezt megteszi, azt kizárják. A hegyi sprinten igazából még kedvez is a rossz idő, hőségben nehezebb lenyomni az erőltetett menetet felfelé.

Molnár Anikó - Turista Magazin