Vágólapra másolva!
A sokat bírált eredeti terveket törölték, pénteken pedig már elfogadják a központi stadion tervezésének és építésének új ütemezését a 2020-as tokiói olimpiára.

Helyi sajtóértesülések szerint az új ütemterv már csak a japán kormányfő, Sinzo Abe és más illetékesek aláírására vár, azután elkezdődhet a projekt, mely az eredeti tervekben szereplő stadionhoz képest sokkal olcsóbb lesz. Igaz, a japán sajtó úgy tudja, hogy a tervekben most még konkrét összeg nem szerepel.

Versenyfutás idővel, pénzzel

A japán kormányra és az olimpiai szervezőkre óriási nyomás nehezedett az elmúlt időszakban, miután kiderült, hogy a nyertes pályázatban a Nemzeti Stadion megépítése a korábban becsültnél kétszer drágább, 2,1 milliárd dollár lenne. Az illetékesek a kritikákra reagálva folyamatosan próbáltak faragni a költségeken, ám új tervpályázatot nem akartak kiírni, mondván, arra már nem lenne idő.

Nem lesz csodastadion Forrás: Origo


Se terv, se kivitelező

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még júliusban áldását adta az új pályázat kiírására, ám biztosítékot kért arra, hogy a kivitelezéssel időben elkészülnek majd a japán fővárosban.


A japán média információi szerint a költségekkel kapcsolatos információkat legkésőbb szeptemberben nyilvánosságra hozzák, az új, nemzetközi tervpályázatot pedig még idén kiírják, jövő januárban pedig kiválaszthatják a nyertes munkát, és egyben az építkezések kivitelezőjét is. A munkálatok 2016 végén, vagy 2017 elején kezdődhetnek meg, ami minimum egyéves csúszást jelent, ahhoz képest, hogy a Hadid által tervezett aréna építése már idén beindult volna, és 2019 első felében adták volna át a Nemzeti Stadiont.