Vágólapra másolva!
 A MOB megszavazta, hogy pályázna a 2024-es olimpia megrendezésére. Budapestnek kell még rábólintania, de Tarlós István főpolgármester szerint ezzel nem lesz gond. Oszkó Péter szerint pénzügyileg érné meg a rendezés, Kovács Kokó István szerint boldogságügyileg.

A Magyar Olimpiai Bizottság támogatja a 2024-es budapesti olimpiai rendezést és a pályázati szándéknyilatkozat beadását – jelentette be Borkai Zsolt, a MOB elnöke szerdán. A közgyűlés, amelynek tagjainak valamivel több, mint az 50 százaléka volt jelen, egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül szavazta meg a döntést.

Eszerint a MOB javasolja Budapest közgyűlésének, hogy szintén támogassa a szándéknyilatkozatot, valamint hatalmazza fel Tarlós István főpolgármestert, hogy a főváros képviseletében a MOB-bal közösen nyújtsa be a jelentkezést.

A tanulmány alapján döntöttek

A közgyűlés a határozat előtt meghallgatta a megvalósíthatósági tanulmányról készült beszámolót, amely szerint "a budapesti olimpia megvalósítható és megtérülő vállalkozás, a magyar pályázat esélyes". A tanulmány megállapításairól bővebben itt olvashat.

Tarlós István főpolgármester felszólalásából kiderült, hogy a főváros még hátra lévő döntése csak formalitás. "Kíváncsian jöttem el, hogy milyen a hangulat, mekkora az összetartás. A hangulat homogén, pozitív, és azt mondom, hogy mi, vagyis Budapest városa e hónap 23-án fogunk dönteni arról, hogy a város a MOB-bal karöltve megpályázza-e a 2024-es olimpiát. Az itteni hangulat meggyőzött, nagy valószínűséggel a város egyhangúan támogatja majd a pályázatot" – mondta Tarlós.

Tarlós István már támogatja a rendezést Forrás: MTI/Illyés Tibor


A főpolgármester azt is mondta, "várhatóan a kormány is ezt fogja tenni. Igyekezzünk rokonszenvesek és visszafogottak lenni, legyünk óvatosan optimisták, de határozottak. Azoknak a pártján állok, akik csendben azt mondják, hogy Magyarország megszolgálta ezt az olimpiát, előbb-utóbb meg kell kapnunk a rendezés jogát. Fussunk neki, próbáljuk meg!" – lelkesedett a tavalyi önkormányzati választás előtt még fanyalgó Tarlós.

- mondta a közgyűlésen Oszkó Péter üzletember, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere. "Az egyik legfontosabb pont az időzítés, és a 2024-es dátum miatt sok minden segítheti az olimpia ügyét. Az Agenda 2020 erre az ügyre van kitalálva. Magyarország olyan 10-15 éves fejlődési pályán van, hogy 2024-ban kész lehet az olimpiarendezésre" – jelentette ki Oszkó.

Oszkó Péter nem lelt furfangos mondatot Forrás: MTI/Mohai Balázs


"Felmerül a kérdés, szabad-e a következő tizenegy évben ennyi pénzt az infrastruktúra-fejlesztésre fordítani, és a válasz igen. Szabad-e ennyi pénzt elkölteni, miközben másféle társadalmi feszültségek vannak? Fontos hangsúlyozni, hogy ez megtérül, mivel munkahelyeket teremt, és az általános gazdasági fejlődéshez is hozzájárul. Ez a pénz ezeket az egyéb problémákat is képes kezelni, megoldani. Nagyon favágószemlélettel nézve: ha 774 milliárd forintot elköltünk, és ebből 1100 milliárd bevétel lesz, ez megéri" – mondta a volt miniszter.

Normálisan működő gazdaság kell

Ő is kiemelte ugyanakkor, hogy fontos feltétel: a következő 11 évben az ország átlagos éves GDP-növekedése legalább átlagosan 3 százalék kell, hogy legyen. "Ehhez egy normálisan működő gazdaság szükséges. Fontos az átláthatóság, az ellenőrizhetőség, hogy valóban a tervezett összegbe kerüljön az olimpia. Példaértékű projektnek kell lennie a jövőt tekintve is" – üzent a döntéshozóknak a 14 tagú Olimpiai Védnöki Testületben is ott ülő Oszkó.

Kokó a boldogságot várja

Kovács István egykori olimpiai bajnok bokszoló afelett sajnálkozott, hogy "ilyen kevesen tisztelték meg a közgyűlést a jelenlétükkel", de a szomorúsága csak egy pillanatig tartott. "A magyar nem tartozik a boldog nemzetek közé, nem volt az elmúlt években, évtizedekben olyan feladat, ami közelebb hozta volna a politikát az emberekhez, a fővárost a vidékhez, de nincs szebb és tökéletesebb cél, mint egy olimpiarendezés, amely önbizalmat adhat nekünk, és boldogabbá teheti az országot. A játékok évtizedekig meghatározhatják a boldogságunkat. Testi-lelki felemelkedésünk bástyája a 2024-es lehetőség. Én nem azt mondom, hogy jár nekünk, hanem hogy szükségünk van rá" – mondta Kovács.

Gyárfás: Addig kell pályázni, amíg nem nyerünk

"Ha most pályázunk, semmiképp sem veszíthetünk, mert a rávezető út is egy győzelem. Ha nem nyerjük meg az első fordulót, akkor pályázni kell 2024 után a másodikra, de utána a harmadikra is, mert előbb-utóbb győzni fogunk" – jósolta felszólalásában Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke.

Kovács Antal: Történelmi adósság

"Vétek lenne nem meglovagolni az Agenda 2020 reform alapján az olimpiarendezés lehetőségét" – mondta Kovács Antal még a közgyűlés előtt az Origónak. "Történelmi adósság, hogy a NOB alapítói közül egyedül mi nem rendeztünk még olimpiát. Ezenkívül a tíz legeredményesebb ország közül is egyedül Magyarország az a hely, ahol még sohasem rendeztek játékokat" – emelte ki az 1992-ben olimpiai bajnok egykori dzsúdós, a MOB elnökségi tagja.

Kovács Antal arról is beszélt, hogy részben a szomszédos országok segítségével rendeznénk meg. "Bizonyos sportágak helyszínei, például a raftingé, a szomszédos országban lennének" – nyilatkozta Kovács, hozzátéve, hogy az Agenda 2020 alapján az ilyen együttműködésekre minden további nélkül lehetősége lesz a majdani rendezőnek.