A futás tartotta életben a 92 éves maratonistát

Harriette Thompson, atlétika, maraton
UNITED STATES, San Diego : SAN DIEGO, CA - JUNE 01: 91 year old Marathon Participant Harriette Thompson participates in the Suja Rock 'n' Roll San Diego Marathon & Half Marathon to benefit the Leukemia & Lymphoma Society on June 1, 2014 in San Diego, California. Harriette beat the world record for her age group and is the 2nd oldest marathon finisher. Jerod Harris/Getty Images for Rock 'n' Roll Marathon Series/AFP
Vágólapra másolva!
Vasárnap óta a 92 éves Harriette Thompson a legidősebb nő, aki befejezett egy maratoni futóversenyt. A Charlotte-ban élő, rákból felépült hölgy 7:24:36 óra alatt ért célba a San Diegóban rendezett Rock 'n' Roll Marathonon.

Harriette Thompson elárulta, ez volt élete 16., de egyben legnehezebb Rock 'n' Roll Marathonja.

"Mindig egyre nehezebb lesz, de az idei egy nagyon rossz év számomra. Nagyon örülök, hogy ennek ellenére be tudtam fejezni a versenyt" - mondta a 92 éves és 65 napos hölgy arra utalva, hogy a férje januárban hosszú betegség után elhunyt, majd kezelni kellett a lábát egy gyulladás miatt.

Harriette Thompson korrekordot döntött Forrás: Jerod Harris/Getty Images for Rock 'n' Roll Marathon Series/AFP

Az eddigi korrekordot a nőknél Gladys Burrill tartotta, aki 92 éves és 19 napos volt, amikor 2010-ben teljesítette a Honolulu Marathont.

Az egykori zongorista Thompson - aki korábban a világhírű Carnegie Hallban is játszott -, azt mondta: miközben fut, fejben régi, általa előadott darabokat játszik le. Már elmúlt hetvenéves, amikor egy jótékonysági felhívás hatására elkezdett maratonokat futni.

Rajtol a Rock 'n' Roll San Diego Marathon Forrás: Jerod Harris/Getty Images for Rock 'n' Roll Marathon Series/AFP

"Akkoriban néhány ember meghalt a családomban rákban, s azt gondoltam, teszek valamit, hogy pénzt gyűjtsünk a kutatásokra. Amikor elkezdtem, úgy terveztem, hogy csak legyaloglom a távot, de mivel mindenki futott, így elkezdtem én is velük futni" - emlékezett.

Ahogy mondja, élvezi, hogy pénzt gyűjthet a rákkutatásra, és meggyőződése, hogy a versenyzés segít megőrizni az egészségét. "Nem hiszem, hogy még ma is élnék, ha nem kezdem el ezt a futás dolgot" - fogalmazott Harriette Thompson, aki maga is rákbeteg volt, de felépült.