Vágólapra másolva!
Marton Bernát 1956-ban, kamaszként menekült az Egyesült Államokba, ott fejezte be tanulmányait, és lett belőle szerzetes. A most 74 éves szerzetes-tanár éppen Budapesten vendégeskedik, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tanít, és közben továbbra is hódol kedvenc szenvedélyének, a hosszútávfutásnak. Ha nem hiszi, ugorjon ki a Margitszigetre március elsején, és fusson le vele egy könnyű ultramaratont. 

„Szerzetesként sok-sok éven át tanítottam, majd 15 évig igazgató voltam. Utóbbi poszt sok idegeskedéssel, rengeteg feladattal járt, ami nem tett jót az egészségemnek, igencsak elhíztam. Amikor véget ért ez a megbízatásom, kerestem valami lehetőséget a változásra, így kezdtem el 55 évesen kocogni - mondta a Szemlélek blognak Bernát atya.

Először nem ment valami jól a dolog, párszáz méter után kifulladt, de nem adta fel, és néhány év alatt, a futótávjait folyamatosan duplázva eljutott odáig, hogy hetven fölött évente 2-3 maratonon is rajthoz áll.

Ön lefutna egy 74 éves szerzetest?

A tavasz első napján akár ön is együtt futhat a 74 éves szerzetessel, aki bár Budapesten van, idén sem akar lemaradni a Cowtown ultramaratonról, így a texasi futóversennyel szimultán lefutja a távot a Margitszigeten.

The Marathon Monk Forrás: Origo

„Először szomorú voltam, hogy idén lemaradok az ultramaratonról, mert nem tudok csak ezért visszarepülni az Egyesült Államokba. Aztán rájöttem, hogy Budapesten is teljesíthetném aznap a távot, GPS-alapú mérőeszközzel igazolhatnám az eredményt a szervezők felé.”

Aztán továbbgondolták a dolgot. „Az ötlet megtetszett a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatójának, felmerült, hogy csatlakozhatnának hozzám a diákok, ha szeretnének. Aztán szóba jött, hogy szülők is bekapcsolódhatnak, ezt követte az öregdiákok meghívása, most meg már ott tart az egész, hogy az interneten hirdetik mindenkinek a lehetőséget – mondta Bernát atya.

„Bárkit szívesen fogadok kíséretként, aki szeretne velem futni. Akár az egész távon is elkísérhetnek a kitartóbbak, de rövidke szakaszokra is be lehet állni mellém – tette hozzá.

19 éve készült rá

Marton Bernát fél évig lesz Budapesten, angolt tanít a gimnáziumban. „Úgy vagyok vele, mint amikor egy kör bezárul. Elmentem, most visszatértem. 19 éve készültem rá, hogy eljussak idáig – máskor is hazalátogattam már, de mostanra sikerült elérni, hogy fél évet Magyarországon tölthessek.”

Március elsején ön is együtt futhat Bernát atyával Forrás: Origo

A sportos szerzetesnek nagyon tetszik, amit Budapesten lát. „Boldog vagyok, mert azt látom, hogy nagyon sokat fejlődött, megszépült a főváros. A gyerekek, akiket angolra tanítok, felkészültek, rajtuk keresztül azt látom, hogy színvonalas a magyar oktatás. Barátságosak a magyarok, ezt különösen annak fényében mondom, hogy a korábbi években mást tapasztaltam. Sokszor láttam komornak a magyar embereket, de mintha valami jó irányba haladna. A tantestület, amelynek ideiglenesen tagja lettem, fantasztikus emberekből áll.”