Vágólapra másolva!
Tazmánia és Új-Zéland déli szigete között bajba került Fa Nándor Spirit of Hungary nevű hajója. A rutinos vitorlázó végül megjavította, szó szerint némi véráldozattal.

"A beszorult nagyvitorla monda ma is folytatódott, borzalmas következményekkel" - írja a földkerülő versenyen részt vevő Fa Nándor honlapja.

A hajó Tazmánia és Új-Zéland déli szigete között került bajba. A vitorla felső része nem volt az árbochoz rögzítve, ezt kellett orvosolnia a személyzetnek. Fa Nándor felmászott az árbocra, ám sisak nélkül, mert a rendelkezésre álló kicsi volt neki.

Odafent több mindent megszerelt, miközben a hullámzás erősen csapkodta a hajót. A magyar vitorlázó többször is ellendült az árboctól, rendre nagy csattanással térve a vissza a voltaképpeni rendeltetési helyére.

"Borzalmas volt ott állni a decken, nézni ahogy körbe körbe lengett, én pedig tehetetlen voltam, nem segíthettem, csak hallgattam a küzdésének hangjait és fájdalmas nyögéseit" - írta társa, Conrad Colman.

Ellátják Fa sérülését Forrás: Spiritofhungary.hu

Mikor Fa végzett, vércseppek hullottak a fedélzetre, már mielőtt leért volna. "A kék szemei fájdalomtól összeszorulva néztek rám egy teljesen vérbe borított arcból - írja a Spiritofhungary. - Felemelte a sapkáját, s homlokán egy mély seb tárult elém, melyből folyamatosan csöpögött a vér."

A sebet letisztították, négy öltéssel összevarrták. Erre fel a nagyvitorla később ismét beakadt, le kellett vágni, így megint csak ott tart a személyzet, ahol elkezdte a folyamatot. Jelenleg ezért egy 24 órás technikai megállót iktatott be a csapat Új-Zélandon.