Vágólapra másolva!
Elégedetten nyilatkozott Almati 2022-es téli olimpiai pályázatáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottsága, amely az elmúlt négy napot a kazah városban töltötte.

Amint Alekszandr Zsukov, a szemlebizottság elnöke a látogatást lezáró sajtótájékoztatón kiemelte: Almatinak nagyszerű hegyei vannak, több helyszín is remek, az ország ráadásul nagyon szereti a téli sportokat.

"Elmondhatom: a látogatásunk során meggyőződtünk róla, Almati képes sikeres olimpiának otthont adni 2022-ben. Meggyőző volt, amit láttunk" - fogalmazott Zsukov, ugyanakkor a kandidálás erős, illetve gyenge pontjairól nem kívánt nyilatkozni.

Az eddigi legnagyobb kihívás

Andrej Krjukov, az almati pályázati bizottság alelnöke elmondta, Kazahsztán fiatal ország, és a téli olimpia megrendezése az eddigi legnagyobb kihívás, amire vállalkozott. Azzal kapcsolatban, hogy országok és nemzetközi szervezetek bírálták a kazah kormányt az emberi jogok helyzete miatt, hangsúlyozta: ők maximálisan tiszteletben tartják az Olimpiai Chartát, és tudják, hogy a NOB-ban milyen fontossággal kezelik ezt az ügyet.

Zsukov jelezte: a kormánytól garanciát kértek és kaptak arra, hogy az ország teljes mértékben elfogadja az Olimpiai Charta minden pontját. Almati mellett Peking van még versenyben a 2022-es téli olimpiáért. A kínai fővárost március 24. és 28. között keresi fel a szemlebizottság. A NOB július 31-én, Kuala Lumpurban dönt a helyszínről.