Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy hétben csak lassan haladt, ráadásul kedden egy ismeretlen valamivel ütközött a Spirit of Hungary, Fa Nándorral és új-zélandi társával, Conrad Colmannal a fedélzetén, így hátránya jelentősen nőtt a mezőny többi hajójával szemben a Barcelona World Race földkerülő vitorlásversenyen, melyen a második helyen haladó Neutrogénának műszaki hiba miatt meg kell állnia.

"Kora reggel elütöttünk egy ufót" - írta a verseny honlapjának Fa Nándor kedden éjszaka. - "Nem tudjuk mi volt az, valami nagy, fekete, kemény dolog, de nem bálna."

A magyar hajós tájékoztatása szerint a kormányt összekötő rúd eltört az ütközésben, ám kemény munka árán sikerült megjavítaniuk, valamint a műholdvevő antennát is szerelni kellett. A Spirit of Hungary jelenleg az Indiai-óceánon hajózik az utolsó előtti hajótól, a hatodik One Planet, One Oceantől közel 700, míg a vezető Cheminées Pujoulat-tól több mint 4000 mérföldre lemaradva.

A Bernard Stamm vezette éllovas már a Csendes-óceánon van, s több mint 300 mérfölddel vezet a spanyol Guillermo Altadill irányította Neutrogena előtt. A két vitorlás eddig viszonylag szorosan követte egymást, ám a nagy csata szerdán - egyelőre - véget ért, miután a Neutrogénának tönkrement az áramellátó rendszere, amit nem tudnak másként megjavítani, csak ha kikötnek.

Altadillék most Új-Zéland déli szigete felé tartanak, mely több mint 500 mérföldre van tőlük. A szabályok szerint a technikai megállónak minimum 24 órásnak kell lennie, de maximum nyolc napot lehet a kikötőben tölteni.