Vágólapra másolva!
Simicska Lajos cégbirodalma számos magyar sportklubot támogat, a miniszterelnök kedvenc fociakadémiájától Szijjártó Péter futsalcsapatán át a veszprémi kézilabdásokig. Ha megvonja a támogatást, lesz olyan, aki megérzi.

A Simicska Lajoshoz köthető cégek a sporttámogatásból is alaposan kivették a részüket az elmúlt években. Olyannyira, hogy néhány magyar klubnak és sporteseménynek valószínűleg nagyon rosszul jönne, ha az Orbán Viktor és közte kirobbant háború részeként Simicska esetleg megszüntetné a miniszterelnök szívügyének számító sport támogatását.

Ott van mindjárt a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, bár elnézve, hogy a magyar cégek - az OTP-től a Sparon át a Molig - mennyire lelkesek, ha a kormányfő által alapított akadémiát lehet támogatni, a PFLA-t talán pont nem rázná meg túlságosan, ha a Közgép kiesne a szponzorok közül.

Közgép-reklám a Puskás Akadémián Fotó: Origo

A szolnoki vízilabdacsapatnak viszont névadó főszponzora Simicska építőipari óriásvállalata, a Közgép, vagyis vélhetően a költségvetés jelentős részét biztosítja. A város kosárlabdacsapatát ugyan nem a Közgép, hanem két fő konkurense, a Strabag és a Swietelsky támogatja, de a klub elnöke Simicska talán legfontosabb üzlettársa, Nyerges Zsolt.

Nem csak a Közgép

A magyar férfi kézilabda kirakatcsapata, az MKB-MVM Veszprém egyik kiemelt szponzora Simicska Lajos plakátcége, a Publimont Kft. A klub elnöke Simicska másik közeli üzlettársa, Fonyó Károly, aki többek között a Metropol ingyenes napilap tulajdonosa.

A Dunakeszi Kinizsi futsalcsapata, ahol többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is játszik (valamint a tárca, illetve a Miniszterelnökség több alkalmazottja) többek között Közgép-molinók előtt játssza a meccseit.

Szijjártó Péter a pályán Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Kis híján lett a Közgépnek egy kézicsapata is, de a cég tavaly nyáron az utolsó pillanatban visszalépett attól, hogy félmilliárdból gründoljon egy budapesti egyesületet.

A Közgép nemcsak csapatokat támogat: szponzorai között tünteti fel Fa Nándor vitorlás Föld-kerülő vállalkozása, a Spirit of Hungary, valamint a Tennis Classics nevű, évente megrendezett budapesti teniszverseny.