Olimpiai pályázat: a MOB megtette az első lépést

olimpia, zászló, láng
RUSSIAN FEDERATION, Sochi : The Olympic flag flutters near the Cauldron at the Olympic Park during the 2014 Sochi Winter Olympics on February 12, 2014. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
A MOB javasolni fogja Budapestnek, hogy a város pályázzon a 2024-es olimpia megrendezésére, de előtte még felméri a társadalmi támogatottságot és megvalósíthatósági tanumányt készíttet. Egy tag szavazott csak a javaslat ellen.

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése pénteken úgy döntött, hogy javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. A közgyűlés 125 igen és egy nem szavazattal felhatalmazta a MOB-ot, hogy a 2024-es nyári olimpiai pályázat benyújtása előtt elkészítse az új megvalósíthatósági tanulmányt, és megvizsgálja, megvan-e a rendezéshez szükséges kellő társadalmi támogatottság.

A 11 órára meghirdetett közgyűlést a MOB főtitkára, Szabó Bence vezette le. Borkai Zsolt elnök nem volt jelen, influenza miatt, orvosi utasításra nem utazhatott el Budapestre.

Jövő májusban jön az első szűrő

Schmitt Pál volt MOB-elnök ismertette, hogy szeptember 15-ig kell jelentkezni a 2024-es olimpiára, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig jövő májusban dönti el, hogy az előzetes kandidálók közül mely városokat hívja meg.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

A részletes pályázati anyagnak 2016 decemberére kell elkészülnie, a NOB értékelő bizottsága 2017 júniusában szemlézi a helyszíneket, és az augusztusi, limai kongresszuson születik meg a végső döntés.

A NOB reformprogramjában bízhatunk

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a közelmúltban fogadta el az Agenda 2020 nevű reformprogramot, mely csökkenti az olimpiai játékok méretét, lehetővé teszi az események szétterítését. Borkai Zsolt nemrég azt mondta: az, hogy a NOB a gazdaságos és megtérülő olimpiák megvalósításáét tűzte ki célul, Magyarországnak új esélyt kínál. Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke szerint már magával a pályázattal sem veszíthetünk.

A közgyűlés végül 125:1 arányban fogadta el a védnökök ajánlását. Az egyetlen ellenszavazatot Nádas Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság társalapítója, volt elnöke, a MOB szabadidősportért felelős szakmai tagozatának tagja adta le.

Gyárfás: Nekünk találták ki

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke megerősítette, hogy az ottani közgyűlés is kiállt a rendezés mellett. "Ez a mostani döntés előremutató, a paralimpiai bizottság teljes mellszélességgel kiáll mellette és alig várjuk, hogy belevágjunk."

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke ennél konkrétabban fogalmazott örömében. "Ha hinni lehet a NOB szándékának, és komolyan gondolja az Agenda 2020-at, akkor van miért bizakodnunk. Ha országokat nézek, akkor a jelenlegi nagy vetélytársaink közül már mindenki rendezett olimpiát, a mi sporteredményeink kiválóak, mintha nekünk találták volna ki az új rendszert. De ha ezek után Boston vagy Hamburg nyeri el a jogot, akkor adtunk a ...-nak egy pofont" – jegyezte meg, gondosan elkerülve a trágár szóhasználatot.