Rúdtánc, horgászat, gombfoci - melyiket nyomjuk be az olimpiára?

Bardóczy Ilka Komenda Zsófia Rúdtánc
Bardóczy Ilka és Komenda Zsófia rúdtáncos nők
Vágólapra másolva!
Ha Budapest 2024-ben olimpiát rendezne, lenne lehetőség arra, hogy bizonyos feltételrendszer mellett a magyar szervezők döntsenek egy-két sportág egyszeri programba iktatásáról. Érdemes lenne persze olyanokat választani, amelyekben magyar siker várható. De melyiket? Szavazzon!

Búvárúszásban kiválóak a magyarok, a háromszoros felnőtt világbajnok, háromszoros felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes, többszörös világcsúcstartó Senánszky Petra, például, biztos aranyesélyes lenne - 2024-ben elvégre még csak 30 éves lesz.

Székely Lilla aranyérmet nyert 100 méteres felszíni uszonyos búvárúszásban a nem olimpiai sportágak IX. Világjátékán a kolumbiai Caliban Forrás: MTI/Ujvári Sándor


Fogathajtásban
is császárok vagyunk, Lázár Vilmos hétszeres kettesfogathajtó világbajnokként célozhatná meg a dobogót.

Lázár Zoltán vizesakadályon hajt át a négyesfogathajtó Európa-bajnokság második napján Izsákon 2013 szeptemberében Forrás: MTI/Ujvári Sándor


Horgászatban
is messze földön híresek a magyarok, tavaly például Walter-Barna Diána fogott mindenkinél nagyobb mennyiségű halat a portugáliai vb-n, a férje, Walter Tamás pedig a férfi mezőnyben nyert már kétszer is vb-aranyat.

Walter-Barna Diána a portugáliai Coruche-ban szerezte meg első egyéni horgász világbajnoki címét Fotó: Bielik István - Origo


Kick-boxban
mindig is jók voltunk, most is vannak remek versenyzőink, mint az egyaránt többszörös világ- és Európa-bajnok, valamint World Combat Games-győztes Mórádi Zsolt és Jároszkievicz Krisztián vagy az Európa-bajnok Brunner Boglárka és Görbics Gábor. Kilenc év múlva is lenne esélyünk, az biztos.

Tíz éve Szegeden rendezték a kick-box vb-t Forrás: MTI/Németh György


Ha a repülőhollandi bekerülne a programba, a Majthényi Szabolcs, Domokos András páros dörzsölhetné a tenyerét, hiszen januárban már a tizenegyedik világbajnoki aranyérmüket szerezték.

Majthényi Szabolcs (j) és Domokos András a romániai Constantában rendezett vitorlázó repülőhollandi-világbajnokságon Forrás: MTI/-


Ha rúdtánc, akkor Magyarország. Szlávy Eszter és Engel-Tänczer Katalin a szeptemberben elnyert Európa-bajnoki aranyérem után decemberben a világbajnoki aranyat is elhozták Prágából felnőtt duó kategóriában.

Bardóczy Ilka (j) tavaly Eb-t nyert rúdtáncban Fotó: Polyak Attila - Origo


A strandkézilabdával sem járnánk rosszul, idén a junior fiúk és lányok is Eb-t nyertek, azaz az utánpótlás nagyon rendben van.

Strandkézilabda-bajnokság az EFOTT helyszinén, Zánkán Forrás: MTI/Nagy Lajos


A szektorlabda, azaz gombfoci igazi magyar specialitás. A sportágban 1994 óta rendeznek világversenyeket, azóta a magyar csapat minden Eb-t és vb-t megnyert. Az olimpia aligha lenne kivétel.

Magyar Antal, az Európa-bajnok magyar páros egyik tagja a szektorlabda Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Kallos Bea


Szumóban
is ott vagyunk a szeren, 2007-ben a volt olimpiai ezüstérmes birkózó Bárdosi Sándor Thaiföldön lett világbajnok. De a nők sem rosszak, Makai Erika és Kálló Gyöngyi bronzéremmel tért haza.

Nedbalek Ferenc (Szolnoki Máv SE, balra) és Vas Zoltán (Leányfalui Szabadidő és Kézilabda SE) a tavalyi országos bajnokságon Nagysápon. Forrás: MTI/Marjai János


Tekében
sincs párjuk a mieinknek. A Szegedi TE rendre megnyeri a Bajnokok Ligáját, 2013-ban a magyar férfiak és nők is megnyerték a vb-t.

A teke-vb csapatdöntője a zalaegerszegi sportcsarnokban 2013 májusában Forrás: MTI/Varga György

Szavazzon!

Melyik legyen?

Japán jövő augusztusban dönt

A 2020-as olimpiát rendező Tokió esetében egy héttagú testület dönt arról, hogy mely sportágakat javasolja a meglévők mellé. A testületbe a Japán Olimpiai Bizottság, a helyi szervezőbizottság, valamint Tokió önkormányzata delegál tagokat, és helyet kapnak benne befolyásos üzletemberek és sportolók is. Japánban a baseball és annak női változata, a softball hatalmas népszerűségnek örvend, így az első számú esélyesnek számít. Ezenkívül a japán gyökerű karate, egy másik harcművészet, a kínai vusu, valamint a fallabda, a görkorcsolyázás, a sportmászás és a wakeboard reménykedhet, hogy ott lehet a 2020-as tokiói olimpia műsorán.