Vágólapra másolva!
Tudják, ki volt minden idők legjobb íjásza és vadásza? Az amerikai Howard Hillről tartják ezt, aki az 1900-as évek elején forradalmasította az íjászatot. Megunta, hogy minden versenyt megnyer, ezért vadászni kezdett, 12 országban több mint 2000 állatot lőtt le. Ő volt az első fehér férfi, aki nyíllal ölt meg egy elefántot, de ejtett el sast, oroszlánt, krokodilt és lemerült a cápák közé is, hogy a víz alatt lője le őket. Rengeteg dokumentumfilmet készített, szerepelt az 1938-as Robin Hoodban, könyvet írt és gitározott is. Épp negyven éve halt meg.

A XIX. század végén, 1899-ben az Egyesült Államok-beli Wilsonville-ben született Howard Hill. A helyi, alabamai szakközépiskolában amerikaifocizott, kosárlabdázott, baseballozott, később golfozott is, utóbbi két sportban annyira jól mozgott, hogy profinak is állhatott volna.

Már hét nemzetközi golftornát is megnyert, amikor a kezébe került a Maurice Thompson által írt The Witchery of Archery című könyv. Elolvasta, a hatása alá került, egycsapásra eldobta az összes addig űzött sportot, és elindult íjjal és nyilakkal a világhírnév felé, hogy közel száz év múlva is róla beszéljenek.

Elvette az angoltanárnőjét

Mint minden sikeres férfi életében, Howard Hillében is volt egy nő, aki megadta neki a biztos hátteret. Ő a gimnáziumi angoltanárnője volt, akit az iskola elvégzése után gyakorlatilag azonnal elvett feleségül, mielőtt az íjászat szerelmese lett volna.

Howard Hill és felesége Forrás: Bogenschiessen.wordpress.com

Amellett, hogy egyre másra nyerte a különböző íjászversenyeket, 1928-ban megdöntötte a világrekordot azzal, hogy 391 yardra (357 méter) lőtt ki egy nyilat. Ugyanebben az évben már zsinórban a 196. versenyén győzött - később beválasztották az Alabamai Hírességek Csarnokába is -, a korlátlan sikerek és a nem létező ellenfelek után úgy döntött, hogy másfelé nyit.

A trükkök sem elégítették ki

Ahogy fejlődött a technikája, egyre több trükköt tanult meg, ebből kezdett el élni. Tell Vilmos után szabadon először csak almákat lőtt le emberek fejéről, később már cseresznyékre lövöldözött, és egyre szélesítette a repertoárját. Ám ez sem elégítette ki a vágyait, és elkezdett vadászni.

Ezzel párhuzamosan a filmezés felé kacsintgatott, a vadászatot és a filmeket összevonva, az íjászatot különös technikájával forradalmasítva korának egyik legnagyobb ünnepelt sztárja lett. Ő maga is szerepelt a filmekben (leghíresebb alakítása az 1938-as Robin Hoodban volt), összesen 23 filmben dolgozott a Warner Brothers vállalatnak, saját maga pedig 10 mozit forgatott.

A leghíresebb trófeával Forrás: Bogenschiessen.wordpress.com

Egy elefánt egy nyíllal?

Akkoriban úttörőnek számított azzal, hogy állatokat ölt meg íjjal, és azt fel is vette kamerával. Azzal is vált híressé, hogy ő volt az első fehér ember, aki egy íjjal és egy nyíllal elejtett egy elefántot. Sokan megkérdőjelezték, hogy ez lehetséges-e, mire ő annyit mondott, hogy csak jó helyen kell eltalálni.

"Ha a bordák között, a tüdőbe vagy a szívbe fúródik a nyíl, akkor egy is megöli. Egyébként összesen három elefántot lőttem le, ehhez négy nyíl kellett" - mondta Hill, akiről van egy videó, amin megöl egy elefántot. Ha jól számoljuk, csak ehhez négy nyilat használt el, ettől persze nem vonjuk kétségbe, hogy minden idők egyik legjobb íjásza és vadásza volt.

A Tembo című dokumentumfilmje arról szólt, hogy 30 ezer mérföldet (48 ezer kilométer) tett meg Afrikában az egyenlítő környékén különböző állatokra vadászva. A 90 perces filmet 7 nyelvre fordították le és 57 országban mutatták be, hatalmas siker volt.

Az oroszlán, a krokodil, a sas és a cápa sem menekülhetett

Hill összesen 12 országban vadászott, több mint 2000 állatot ölt meg meg a nyilaival, madarakat (pl. sas, egerészölyv, túzok, gyöngytyúk stb.), számos nagyvadat (oroszlán, leopárd, bivaly, fekete medve, grizli medves, zebra, impala, gazella) és hüllőt (krokodil, teknős, mérgeskígyó, anakonda) is ejtett.

Imádott horgászni, de nem úgy, mint mások, felült egy hajóra, kiment a tengerre, és onnan lövöldözte a halakat. Vagy egyszerűen csak fogta az íjat és a nyilait, lemerült a víz alá, és ott vadászott rájuk. Állítása szerint Dél-Amerikában 40 cápát ölt meg így, az egyik ilyen esetet le is videózta.

Howard Hill több könyvet is írt, a vadászat és az íjászat mellett például a golfról is, emellett tehetséges zenész volt, állítólag remekül gitározott. Negyven éve, 1975. február 4-én, 76 évesen hunyt el.