Vegyük már észre a röplabdás lányokat!

Dobi Edina
Dobi Edina válogatott röplabda játékos, Origo interjú
Vágólapra másolva!
1987 után sikerült újra kijutnia az Európa-bajnokságra a magyar női röplabda-válogatottnak, többek között Dobi Edina jó játékával. A Németországban profiskodó center szerint végre kiderült, hogy nem hiába dolgozott a csapat keményen, Eb-érmet várni viszont irreális lenne. A 26 éves centert nem érdekli a modellkedés, pedig sokak szerint a kifutón is olyan sikeres lehetne, mint a röplabdapályán.

A röplabda a világ egyik legnépszerűbb sportja, Magyarországon mégis nagyon kevesen járnak a meccsekre, a válogatottak pedig évtizedek óta nem tudtak számottevő sikert elérni.

Pedig a nőké korábban igazi sikercsapat volt, 1975-ben az Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, majd 1983-ig további három Eb-bronzot szerzett. Szép eredmény az 1976-ban és az 1980-ban elért olimpiai negyedik helyezés is, de

1987 óta minden világversenyt a magyar női válogatott nélkül rendeztek.

Éppen ezért számít óriási sikernek, hogy Jan de Brandt belga szövetségi kapitány vezetésével tavaly júniusban, 28 év után újra sikerült kiharcolni az Eb-részvételt.

"Óriási érzés, hogy röplabdában a magyar színeket képviselhetjük egy Európa-bajnokságon" Fotó: Polyák Attila - Origo


A csapat egyik kulcsjátékosa a külföldön négy országban is megfordult Dobi Edina, aki már alig várja, hogy elkezdődjön szeptember 26-án a belga–holland közös rendezésű Eb.

Volt értelme dolgozni

"Végre azt érzem, hogy volt értelme dolgozni. Nagyon-nagyon várom már, óriási érzés, hogy röplabdában a magyar színeket képviselhetjük egy Európa-bajnokságon. Persze a játék miatt is izgatott vagyok, nagyszerű, hogy erős csapatok ellen mérhetjük le a tudásunkat" – mondta az Origónak Dobi Edina két edzés között, a tatai edzőtáborban.

"A magyar válogatottal nagyon régóta és nagyon keményen dolgozunk azért, hogy végre valami kis eredményt elérjünk, és hallassunk magunkról, hogy igenis létezünk."

"Jó volt a felkészülésünk, nagyon jól tudunk együtt dolgozni és egymásért küzdeni a pályán. Ha mindenkinek egy a célja, akkor sikerül is elérnünk" – mondta a kijutásról, amely valóban egy hajszálon múlt.

"Az utolsó pillanatig nem tudtuk, hogy sikerült-e kijutnunk az Eb-re" Fotó: Polyák Attila - Origo


A magyarok ugyanis 3-0-ra legyőzték Svédországot, de még drukkolni kellett, hogy a franciák is nullára hozzák a házigazda Izrael elleni meccsüket.

Együtt örültünk a franciákkal

"Az utolsó pillanatig nem tudtuk, hogy sikerült-e kijutnunk. Az első körben megvertünk mindenkit, de utána már adódtak gondok, kisebb sérülések. Volt pár vereségünk, és a pótselejtezős továbbjutás a második helyen biztos volt, de az első helyhez, az azonnali kvalifikációhoz az kellett, hogy a francia–izraeli meccs vége 3-0 legyen. Az edzőnk, Jan babonából ki sem jött erre a meccsre, a szobájában várta az eredményt. Mi a teremben a franciáknak drukkoltunk, majd együtt örültünk velük, mivel nekik a 3-0 volt az egyetlen esélyük a második hely eléréséhez."

Így három csapat (Magyarország, Franciaország, Izrael) egyaránt 12 ponttal zárt, és a mieink jobb szettkülönbséggel jutottak ki egyenes ágon az Eb-re.

Egyelőre az a cél, hogy a négyes csoportból legalább egy meccset megnyerve elérjük a harmadik helyet. Ezzel kvalifikálnánk magunkat a következő körbe.

Hat meccset lejátszani egy Eb-n – ez már nagyon szép eredmény lenne.

Jan ismeri a belga válogatottat, a törökökkel még dolgozott is, de mindkét csapat nagyon erős. Én mindig úgy gondolom, hogy a mi válogatottunk képes meglepetésekre, a reális célunk azonban Azerbajdzsán legyőzése lehet."

"Senkinek sem biztos a helye, nagy küzdelem várható a csapatba kerülésért" Fotó: Polyák Attila - Origo


Tatán most még bő kerettel készülnek a magyarok, és a 26 éves center szerint senki sem lehet biztos abban, hogy tagja marad csapatnak. "Az Eb-re 12 fős keret utazik, de nyáron több barátságos mérkőzést is játszunk egy bővebb keretből merítve, nem lenne szerencsés, ha az Eb-re utazók nyomnák végig a felkészülési meccseket. Senkinek sem biztos a helye, nagy küzdelem várható a csapatba kerülésért."

Nagyon gyors tudok lenni

Ahogy Edina az Eb-selejtezőkön (55 pont) és az utána következő vb-selejtezőkön játszott (második legeredményesebb blokkoló, hetedik legjobb nyitó, 86 pont), az alapján

nem kérdés, hogy ott van a helye a csapatban.

"A válogatott sikere többet jelent számomra, de azért a jó egyéni statisztikákra egyfajta visszaigazolásként tekintek. Sohasem vagyok elégedett magammal, és hozzá kell tennem, az eredményességemet részben a korábbi kapitánynak, Hollósy Lászlónak köszönhetem, aki sok játéklehetőséget biztosított."

Gyors, magas, jól ugrik

Edina volt már kettes ütő, sőt szélsőütő is, csak a feladó és a liberó posztján nem játszott még. "Úgy érzem, megvannak az adottságaim a centerposzthoz.

Egy jó center gyors, fejben és lábbal egyaránt,

jól olvassa az ellenfél játékát, és hatalmas előny tud lenni, ha magas és jól ugrik. A velem született adottságoknak nagyon örülök, de mindig van min dolgozni, fejleszteni, javítani" – magyarázza a pályán elfoglalt helyét.

Egerben egy edzésről sem hiányzott Fotó: Polyák Attila - Origo

Dobi Edina a pályafutását Egerben kezdte. A helyi sportiskolában a magasugrásban emelkedett ki a mezőnyből, gyerekként bajnok lett, a röplabdát pedig azért próbálta ki, mert a város csapata akkor nagyon jó volt.

"A röplabda egy jó hobbi volt számomra, imádtam, egy edzésről sem hiányoztam. Aztán

Forman József lett az edzője, aki "brutális volt", mégis a legjobb, akivel valaha dolgozott. "Megvannak a saját módszerei. Sok sírós, de nagyon sok boldog napunk is volt nála. Emberileg imádom, nagyon jó barátok vagyunk, a pályán viszont háború volt."

A magyar kapitány német klubját választotta

A három amerikai év után játszott Belgiumban és Franciaországban is, jelenleg pedig Németországban szerepel a Rote Raben Vilsbiburgban, amelynek a magyar kapitány az edzője. "Hol éreztem magam a legjobban? A francia Riviérán. A viccet félretéve, minden évben próbálok magasabb szintű csapatba igazolni. Németországban nagyon jól érzem magam, eddig ez a legjobb csapatom."

Légiósként az anyagi megbecsülésével sincs gond.

"Elégedett vagyok, főleg azzal, amit idén kaptam. Végigjártam a lépcsőfokokat, és most már elmondhatom, hogy szépen félre tudok rakni a keresetemből."

"Ahhoz, hogy a röplabda itthon is népszerű legyen, jó eredményt kell hoznunk az Eb-ről" Fotó: Polyák Attila - Origo


Úgy érzi, a magyar női röplabda elindulhat felfelé – a bajnokság a minőségi légiósok, az egyre jobb edzések és a több szponzor miatt színvonalasabb, mint néhány éve –, de ehhez komoly lépéseket kell tenni.

Sokan nem értik, nem ismerik, nem tudják a játékszabályokat. Muszáj a magyar emberek tudtára adni, hogy itt vagyunk. A legjobb az lenne, ha minél több meccset közvetítene a televízió. Az Eb mindenesetre képernyőn lesz."

Kacsa volt a Playboy-sztori

Edináról tavasszal több helyen is megjelent, hogy a klubidény után fotókat közöl róla a Playboy, de kérdésünkre tagadta ezt. "Nem volt és nem is lesz semmilyen fotózás. Hogy honnan szedték az újságok, nem tudom. Én is csak akkor tudtam meg, hogy 'benne leszek', amikor láttam a cikket. Kérdezték, elvállaltam volna-e, de nem. Tavasszal megjelent egy bikinis naptár a csapatról, annál többet én soha nem mutatnék meg." Hozzátette, a modellkedés sem érdekli. "Készítettem egy portfóliót, hogy mindenki megnyugodjon, de nem tervezem, hogy szakmát váltsak, és azzal keressem a pénzem, hogy fotóznak. Hobbiból nagyon szívesen a kamerák elő állok."