Vágólapra másolva!
Fürjes Balázs kormánybiztos, a 2024-es olimpiai pályázat vezetője azt mondta, ha az emberek úgy akarják, akkor lehet népszavazás az olimpiai pályázatról. Ehhez 140 ezer aláírást kellene összegyűjteni Budapesten.

Nem szükséges népszavazást tartani Magyarországon az olimpiarendezés kérdésében, ugyanis a szükséges döntések megszülettek demokratikusan, nyilatkozta Fürjes Balázs kormánybiztos, a 2024-es olimpiai pályázat vezetője a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

"A döntések szabályosan megszülettek. Magyarország képviseleti demokrácia, az emberek négyévente szavaznak, megválasztják a képviselőiket, és ők intézik a köz dolgait. A vetélytársaknál sem lesz kötelező népszavazás, sem Los Angelesben, sem Párizsban, sem Rómában. Sőt, az utolsó három európai olimpia helyszínén, Barcelonában, Athénban és Londonban sem volt népszavazás. Tökéletesen megtartották az olimpiát, a demokráciák állnak, nem omlottak össze" - nyilatkozta Fürjes.

Fürjes Balázs kormánybiztos Fotó: M. Schmidt János - Origo

Hozzátette, a fővárosi közgyűlés több mint 90 százalékos, a parlament több mint 80 százalékos többséggel döntött, szinte minden párt támogatását élvezve.

"A magyar alkotmányos demokráciában lehetőség van arra, hogy az emberek magukhoz vegyék a döntés jogát bármilyen kérdésben.

és ha az emberek úgy akarják, és összegyűlnek a szükséges támogató aláírások, akkor lesz népszavazás. Nem szükséges, de ha az emberek úgy akarják, akkor lesz. Ha nem akarják, akkor a döntések érvényesek, és megyünk előre."