Vágólapra másolva!
A korábbinál súlyosabb korrupciós váddal kell szembenéznie a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábbi elnökének, Lamine Diacknak.

A párizsi gazdasági ügyészség egyik munkatársának keddi közlése szerint a 82 éves szenegáli sportvezetőt passzív helyett immár aktív korrupcióval vádolják.

A gyanú szerint Diack megvesztegette Gabriel Dolle-t, az IAAF doppingellenes részlegének korábbi vezetőjét,

aki ellen azért zajlik vizsgálat, mert állítólag késleltetve számolt be az orosz sportolók doppingvétségeiről.

Ha fizetsz, nem mondom el, hogy csaltok

Az ügyészség munkatársa a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva több részletet nem közölt. A Le Monde című francia napilap szombati számában azt írta, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük fia, Papa Massata Diack - a gyanú szerint egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

Az IAAF-et 1999-től idén augusztusig irányító szenegáli sportvezető ellen a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt folytatnak nyomozást. Diack óvadék ellenében szabadlábon védekezik.

Úgy tűnik, nem ússza meg a korábbi elnök Forrás: AFP

Előkerült egy titkos levél

Közben az orosz doppingügyben van újabb fejlemény, mivel a BBC megszerzett egy levelet, amiből az derül ki, hogy Nick Davies, a nemzetközi szövetség főtitkár-helyettese arról győzködte Papa Massata Diackot, az IAAF marketingfelelősét, hogy miképp lehetne a 2013-as moszkvai világbajnokság előtt elhallgatni az orosz atléták doppingügyét.

A most bemutatott levélben Davies egy ötpontos tervet emleget Diacknak, hogy a vébét megelőző napokban hogyan lehetne megúszni, hogy a botrány besározza az év egyik kiemelkedő sporteseményét. Davies azt írta, azok az orosz atléták, akiket doppingoláson kaptak, nem lehetnek a vb-csapat tagjai, és ezt egyértelművé kell tenni Valenytin Balahnicsev, az orosz szövetség elnöke számára.

"Ha a megbukott versenyzők nem indulnak, akkor akár a verseny után is előállhatunk az ügyükkel. Vagy megtehetjük, hogy csak egy-két nevet hozunk nyilvánosságra, mint más országok esetében" - írta Davies Diacknak.

Nem tett semmi rosszat

A főtitkár-helyettes leginkább attól tartott, hogy a brit média lecsap a témára, és megpróbálta a mostani IAAF-elnök, akkoriban alelnök Sebastian Coe politikai befolyását is felhasználni. Davies a mostani hírre úgy reagált, nem tett semmi rosszat, mert az IAAF kommunikációs igazgatójaként az volt a dolga, hogy megőrizze a szervezet hírnevét. Davies úgy fogalmazott, az akkori e-mail csupán arra szolgált, hogy ötleteljenek, miképp tudják kezelni a várható nehézségeket, ha az ügy végül napvilágra jut.

A tavaly decemberben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán az IAAF egy hónappal ezelőtt felfüggesztette orosz tagszövetségét. Az orosz atléták jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem, csak hazaiakon vehetnek részt, és ha a döntés nem változik, a jövő nyári riói olimpián sem lehetnek ott.