Világklasszis tornász lett a kábítószerfüggő édesanya gyermeke

Simone Biles, Gabrielle Douglas, torna, tornász
US gymnast Simone Biles (L) and US gymnast Gabrielle Douglas (R) celebrate winning their first and second places after competition in the Women's All-Around final on the seventh day of the 2015 World Gymnastics Championship in Glasgow, Scotland, on October 29, 2015. US teenager Simone Biles tumbled her way into history Wednesday by winning a third consecutive all-around women's gold at the world gymnastics championships. Olympic all-around champion Gabrielle Douglas of the United States took silver with Romania's Larisa Iordache winning bronze in Glasgow's Hydro Arena. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Simone Bilest kábítószerfüggő édesanyja miatt nagyszülei nevelték fel, a londoni olimpián még nem indulhatott, azóta azonban a tornasport egyeduralkodójává vált. 18 évesen már tízszeres világbajnok, és a riói olimpia legnagyobb esélyese.

"Csodálatosan érzem magam, nem hittem volna, hogy az eddigit felül lehet múlni. Még mindig alig hiszem el, hogy képes voltam erre, ez őrület. Büszke vagyok a csapatra és magamra" - nyilatkozta Simone Biles, aki a 2013-as antwerpeni, és a 2014-es nanningi világbajnokság után az idei glasgow-i tornavébén is elképesztő teljesítményt nyújtott.

A mindössze 18 éves tornász csapatban és egyéni összetettben is aranyérmet nyert az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, majd a szerenkénti döntők során ugrásban bronzérmet nyert, talajon és gerendán pedig nem talált legyőzőre, így 10 arannyal a vb-k történetének legeredményesebb női tornásza lett, megelőzve az orosz Larisza Latinyinát, Szvetlana Horkinát, valamint a román Gina Gogeant.

Simone Biles talajon is aranyat nyert Forrás: AFP/Andy Buchanan

Két éve kezdte a felnőttek között

Simone Arianne Biles 1997. március 14-én született az Ohio állambeli Columbusban. Miután kábítószerfüggő édesanyja nem gondoskodott róla, húgával, Adriával együtt a nagyszüleihez kerül, Ron és Nellie Biles később adoptálta is őket (azóta is őket illeti meg az anya és az apa kifejezés), míg két másik fiútestvére, Ronald és Adam nagybátyjukhoz került.

Simone 2011-ben vett részt az első komolyabb versenyén, a texasi Huntsville-ben rendezett American Classic elnevezésű viadalon egyéni összetettben harmadik lett, az ugrást és a gerendát viszont megnyerte.

Látványos gyakorlatokat mutatott be Forrás: AFP/Ben Stansall

A felnőttek között 2013 márciusában mutatkozott be, az Amerika-kupán Katelyn Ohashi mellett ő indulhatott, miután Elizabeth Price és az olimpiai bajnok Kyla Ross megsérült. Két szám után ugyan még vezetett, de miután leesett a gerendáról, csak a második lett Ohashi mögött.

Három vébé, tíz arany

Októberben az antwerpeni világbajnokságon már remekelt, egyéni összetettben és talajon aranyat, ugrásban ezüstöt, gerendán bronzot nyert, majd egy évvel később Nanningban négy aranyig jutott.
A mostani teljesítményével együtt már tíz vb-aranynál és két-két ezüstnél, illetve bronznál jár. Olimpián pedig még nem is vett részt, de egyértelműen ő lesz a legnagyobb esélyese a riói játékoknak.

"Anyám megkapta tőlem az érmeimet és berakta őket egy olyan széfbe, amelynek nem tudom a kombinációját" - mondta Biles, aki bevallotta, hogy most már a riói olimpiáról álmodik. És arról, hogy sikerül neki az a bravúr, ami Glasgow-ban: ismét legyőzi Repülő Mókus becenévre hallgató az olimpiai címvédő Gabby Douglast egyéni összetettben.

Simone Biles és Gabrielle Douglas Forrás: AFP/Ben Stansall

"Három évvel ezelőtt azt gondoltam volna, teljesen megőrült, aki engem esélyesnek tart az olimpiai aranyra" - nyilatkozta. Pedig három év alatt a semmiből óriási világsztár lett, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a gerendadöntő bronzérmese, a szintén 18 éves német Pauline Schäfer autogramot kért tőle.