Vágólapra másolva!
Szárnyasugrás közben szörnyethalt a svájci Alpokban Johnny Strange amerikai extrém sportoló és tévésztár - erősítette meg Uri kanton rendőrsége pénteken a TMZ amerikai hírportál értesülését. 

A svájci rendőrség szerint a 23 éves híresség egy 2000 méter magas szikláról vetette magát a mélybe szárnyas repülőruhában, ám néhány másodperccel később elveszítette stabilitását és a földhöz csapódott.

A csütörtök délben történt szerencsétlenség idején szeles volt az idő a térségben, közölte a rendőrség, amely még vizsgálja a tragédia körülményeit. Strange egy honfitársa társaságában tartózkodott a Gitschen-hegyen, és elsőnek ugrott.

Johnny Strange (b) utolsó ismert fényképe Forrás: Johnny Strange


Strange hétfőn még interjút adott a kaliforniai KROQ-FM rádiónak, ehhez forgatott a hegyen egy rövid videót is, így a család számára ezek maradtak meg róla utolsó emlékként.

Az extrém sportoló ismert volt arról is, hogy mutatványaival olyan globális problémákra is felhívta a figyelmet, mint a népirtás, az éhezés vagy a szegénység.


Johnny Strange 17 évesen - minden idők legfiatalabb mászójaként - lett híres az Egyesült Államokban azáltal, hogy addigra megmászta mind a hét kontinens legmagasabb hegyét.

Seven Summits, a hét földrész legmagasabb csúcsai Forrás: Origo

Mindössze 12 éves volt, amikor feljutott az Antarktisz legmagasabb pontjára, a 4892 méteres Vinson-csúcsra. Később bázisugróként meghódította a Grand Canyont is.

Johnny Strange gyakran dokumentálta is ugrásait Forrás: Johnny Strange


Ez a vállalkozása sem volt éppen izgalommentes: 2010 szeptemberében ugyanis két napra a sziklák között rekedt barátjával, Jace Ramseyvel. Történetüket Bear Grylls is feldolgozta.

A tévés személyiségként is ismert Strange tragédiájának helyén, július 10-én is életét vesztette egy amatőr amerikai szárnyasugró.