Már a tűz előtt pénzt ígértek Mocsai egyetemének

Testnevelési Egyetem atlétikai csarnok
Budapest, 2015. október 15. Tűzoltók dolgoznak Budapesten, az Alkotás utcában a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnokánál, amely kigyulladt 2015. október 15-én hajnalban. A háromezer négyzetméteres épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
A Testnevelési Egyetem korszerűsítésének ügye már korábban is szerepelt a keddi kormányülés napirendjén Mocsai Lajos szerint. A felújítás tervein két éve dolgoznak az egyetemen, a múlt heti tűzeset miatt újra kell gondolni a terveket.

Nem csak a múlt heti tűzeset miatt tárgyalt a kormány legutóbbi ülésén a Testnevelési Egyetemről, a keddi találkozón mindenképp szó lett volna az intézménynek fizetendő pénzről - ez derül ki abból a nyilatkozatból, amit Mocsai Lajos adott az MTI-nek.

Az egyetem korszerűsítésének ügye már eleve szerepelt a keddi kormányülés napirendjén, ezt egy közel kétéves munka előzte meg - mondta Mocsai Lajos. A múlt csütörtöki tűzeset miatt a kormány az elképzelés átdolgozását kérte.

Az új tervet november végéig kell benyújtani.

A rektor hozzátette: az ezzel kapcsolatos teendőket Genzwein Ferenccel, a Testnevelési Egyetem kancellárjával közösen felügyelik.

Így oltották a tüzet csütörtök hajnalban Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A rektor azt mondta, hogy

a Testnevelési Egyetem nemzetközi és hazai hírnevéhez méltó támogatást kap.

Mocsai szerint a kormány elkötelezett, hogy a Testnevelési Egyetem folytassa nemzetközileg elismert munkáját a sport, az oktatás és a kutatás területén, ezért szívesen ad pénzt is a felújításra.

A kormányülésen Mocsai beszámolt a tűzvész körülményeiről, az azt követő elhárítási munkálatokról és arról, hogy miként sikerült átcsoportosításokkal újraindítaniuk az oktatást.

A TF atlétikai csarnoka és a 350 fő befogadására alkalmas aulája múlt csütörtökön égett le, és vált használhatatlanná. A tűzben nem sérült meg senki.

Az anyagi kár milliárdokban mérhető.

A lángok martaléka lett a tavaly döntőt játszó NB I B-s női kosárcsapat sportfelszerelése, és megsemmisült a több mint 160 világklasszis magyar sportoló kezének lenyomatát őrző Magyar Sportcsillagok Fala is.

A tűz kialakulásának okát még vizsgálják.