Skót szoknyában nyögtek a bivalyerős magyarok

kőemelő bajnokság fitparádé
kőemelő bajnokság fitparádé
Vágólapra másolva!
Rég láttunk egy helyen ennyi izmos embert, mint szombaton a Hegyvidéki Fitparádén, ahol bent a testépítők, kint pedig a skót szoknyás kőemelők vetélkedtek. Utóbbiakat közelről is megnéztük.

Az izmoké volt a főszerep szombaton a Mom Sportban. A 13. alkalommal megrendezett, népszerű budapesti sportrendezvényen, a Fitparádén bent a testépítők mutogatták tökéletes izmaikat, a fekvenyomók egymásra licitálva kértek nagyobb súlyokat, a szkanderverseny pedig olyan jól sikerült, hogy Magyarország hamarosan akár vb-t rendezhet. Közben kint a street workout challenge-en a sportolók nyomták a fekvőtámaszokat és tolták, húzták magukat,

a kert szélén pedig öt, bőven mázsa feletti skót szoknyás figura készült valamire.

Hamar kiderült, hogy - a Skót Felföldi Játékokról ismert - kőemelő versenyt rendeznek, amelyen négy számban mérik össze erejüket az indulók, 92 és 122 kiló közötti tárgyakat fognak emelgetni.

Rajtra készen Fotó: Juha Pál

A sportágnak magyar kiválósága is van, a korábbi remek diszkoszvető, Fazekas Róbert két éve amatőr világbajnok lett, majd a profik között is sikerült a nantes-i vb-n egy hatodik helyet begyűjtenie.

"Az ott egy 92 kilós kőszikla, amelyet fej fölé kell majd nyomniuk" - mutat rá a legkisebb kőre Bujáki Pál menedzser, majd egy 65 körüli bácsi rázendít a skótdudájával. Kezdődik a verseny.

A szép szál legények

a zenére menetelve, eminens iskolásfiúkként vonulnak be az alkalmi pályára,

ahol az első indulónak megmozdítania igen, szabályosan felemelnie azonban nem sikerül a követ: "Nehéz ez a szar!" - fújtat egyet a csalódott erős ember. Aztán van, aki négyszer is felkapja a sziklát, utána azonban igencsak vörös fejjel sétál ki a pályáról. A baj az volt, hogy

A kőgolyó súlya 110 kg Fotó: Bujáki Pál

A nagy esélyes Vinkler Ádám viszont a négyre is rátett eggyel, ötször is a magasba emelte a követ, és még csak meg sem izzadt.

A második versenyszámot majdnem megnyeri Boros Adrián, a 110 kilós golyót hatszor is sikeresen feldobja a vállára egy percen belül. Mint mondja, nem elégedett magával, még azért szomorkodott, mert az első versenyszámban csak egy érvényes gyakorlata volt. "Otthon ennél sokkal sokkal nehezebb sziklával gyakorlom, és sokkal többször fel bírom emelni. Volt már dolgom 170 kilós kővel is" - sóhajt egy nagyot, majd - jobb híján -

csavarlazító sprayvel szedi le a kezéről a vaxot.

Mint megtudtuk, a sérülések nem ritkák ebben a sportban, az egyik indulónak ezúttal is majdnem a mellkasára esett a szikla, de ügyesen elugrott előle.

Semmi komoly! Fotó: Juha Pál

Aztán jött Adrián kedvenc száma, egy 105 kilós malomkövet kellett felkapni, és - időkorlát nélkül - addig vinni, ameddig csak bírják. Ő 105 méteren át nem engedte el magától a szert, pedig az olyannyira nyomja a mellkast, hogy levegőt is nehéz közben venni, és az izmok savasodására sem kell túl sokat várni.

A fiatal Bálint Levente óriási biztatást kapott a társaktól és a szurkolóktól; "Lopd a métereket!", "Küzdj meg vele!",

- jöttek a tanácsok, és ilyen környezetben nem csoda, ha tényleg az utolsó leheletükig, a teljesítőképességük határáig harcolnak a skót szoknyások.

Az utolsó versenyszám arról szólt, hogy a 122 kilós sziklát ki hányszor tudja átdobni a 110 centis akadályon 75 másodperc alatt. Itt már győzött a rutin, és a négyszer, ötször és hatszor eredményes társakat lepipálva Vinkler Ádám hétszer teljesítette a feladatot, és ezzel ő lett a szám és a kupa végső győztese.

Csak át kell tenni felette, ilyen egyszerű Forrás: Bujáki Pál

A Fitparádén vasárnap aerobikkal, tánccal, a kültéri medencében pedig jógával és fitnesszel várják a látogatókat, akik a balett-teremben újszerű mozgásformákat is kipróbálhatnak (a teljes programot itt láthatja). Akik pedig erős embereket szeretnének látni, vasárnap a győri amatőr világbajnokságon szoríthatnak a 105 kiló alattiaknak.