Bűnös vagy sem? - Húsz éve mentették fel O. J. Simpsont

OJ Simpson, O.J. Simpson
UNITED STATES, Los Angeles : Defense attorney Johnnie Cochran Jr (L) talks with double-murder defendant OJ Simpson (C) as attorney Robert Shapiro (R) looks on 18 January during a pre-trial hearing at a Los Angeles court. Judge Ito ruled that family members could attend court sessions as long as material was not relevant to their possible testimony. (COLOR KEY: Walls are brown)
Vágólapra másolva!
Pontosan húsz éve, 1995. október 3-án mentette fel a Los Angeles-i bíróság O. J. Simpsont, az egykori amerikaifutball-játékost és színészt a kettős gyilkosság vádja alól. A vád szerint 1994. június 12-én a sportoló megölte exfeleségét, Nicole Brownt és annak barátját, Ronald Goldmant. Simpson végig tagadott, és bár a közvélemény a mai napig hisz bűnösségében, minden idők egyik leghíresebb és legnézettebb perében végül felmentették. Pechjére 2008-ban ugyancsak ezen a napon fegyveres rablás, emberrablás, bűnszövetkezés vádjával elítélték, jelenleg is börtönbüntetését tölti.

Az O. J. Simpson-ügyet az elmúlt évszázad három legnagyobb port kavaró bírósági pere között tartják számon.

Ehhez hasonló érdeklődést csak az 1920-as években Nicola Sacco és Bartolomeo Vanzetti elleni bűnvádi eljárás, illetve az évszázad perének tartott tárgyalássorozat, Charles A. Lindbergh gyermekének elrablása váltott ki.

Sztárjátékos és filmszínész

Orenthal James Simpson 1947. július 9-én született San Franciscóban. Eleinte a színészi pályával kacérkodott, aztán közbeszólt a sport, az amerikai futball. O. J. minden idők egyik legjobb futójátékosaként (running back) vonult be az amerikaifutball-történelembe.

Kiváló amerikaifutball-játékos volt

1969 és 1977 között a Buffalo Bills, 1978-79-ben a San Francisco 49ers csapatát erősítette. 1972-ben és 1973-ban az NFL év játékosa volt, hatszor szerepelt Pro Bowlon, azaz az NFL All Star-gáláján. Pályafutása során 11 236 yardot ért el, ezzel az NFL ragsorának 14. helyén áll.

1967-ben, a Dragnet 1967 krimisorozatban debütált színészként, később olyan nagyjátékfilmekben kapott kisebb-nagyobb szerepeket, mint a Pokoli torony (1974), Lángoló kereszt (1974), a Cassandra-átjáró (1976) a Földi űrutazás (1978) és a Csupasz pisztoly-trilógia.

1967-ben feleségül vette gyerekkori szerelmét, Marguerite L. Whitley-t, akitől három gyermeke is született: Arnelle L. Simpson (1968), Jason L. Simpson (1970) és Aaren Lashone Simpson (1977). A kis Aaren még kétéves születésnapja előtt a család saját medencéjébe fulladt, O. J. és Marguerite még ebben az évben elváltak.

Szerepelt a Csupasz pisztoly-trilógiában Forrás: Paramount

Második házasságát Nicole Brownnal kötötte, vele 7 évig élt együtt. Ám úgy tűnik, nem tudta megbocsátani az asszonynak, hogy elhagyta. Annak ellenére, hogy az esküdtszék felmentette őt, a közvélemény még mindig úgy tartja,

ő szabdalta össze és gyilkolta meg exnejét és annak barátját, Ronald Goldmant 1994. június 12-én.

Mindent felülmúló médiaérdeklődés

Szemtanúk ugyan nem akadtak, de a helyszíni bizonyítékok Simpson bűnösségét támasztották alá. Ráadásul saját magát is gyanúba keverve nem adta fel magát, hanem bepattant fehér Ford Bronco típusú kocsijába, és elmenekült.

Az autós üldözést - a fehér Ford Broncóban menekült - a tévé élőben közvetítette Forrás: AFP

A rendőrségi üldözést a nagy amerikai televíziós csatornák - ABC, CBS, CNN, NBC - élőben közvetítették, a valóságos valóságshow százmillió embert ültetett le a képernyők elé. Az NBC még a New York Knicks–Houston Rockets NBA-döntőről is elkapcsolt emiatt. Simpsont végül elkapták, és 1995. január 24-én megkezdődhetett a 134 napig tartó per.

Az őrületes felhajtás miatt félő volt, hogy nem lehet kiegyensúlyozott ítéletet hozni. A vád végül a koronatanún bukott meg, Mark Fuhrman detektívet - aki a helyszínen az áldozatok és O. J. vérét egyaránt azonosította - egy nyilvánosságra hozott hangfelvétel rasszista színben ábrázolt. Ezek után talán nem volt meglepetés, hogy 1995. október 3-án a tíz nőből és két férfiből, kilenc fekete és három fehér bőrű tagból álló esküdtszék négyórás tanácskozás után úgy döntött, hogy

Simpson nem bűnös.

Ha én tettem volna

Simpson a felmentés ellenére anyagilag tönkrement, a perköltség 6 millió dollárra rúgott, ráadásul az áldozatok szülei által indított 1997-es polgári perben 45 millió dolláros kártérítésre ítélték a közös gyerekek és a két család javára.

O. J. Simpson a bíróságon Forrás: AFP

2006-ban "Ha én tettem volna" címmel írt könyvet arról, hogyan gyilkolta volna meg volt feleségét és annak barátját.

Nincs mit bevallanom, és ez a könyv nem azért készült, hogy meggyónjam a tetteimet” - mondta O. J. Simpson. Később azt nyilatkozta, csak azért írta meg a művet, mert az érte kapott pénzt a számlái kifizetésére fordította.

Nem kerülhette el sorsát: 33 év börtön

A börtönt azonban nem kerülhette el: 2007 szeptemberében Las Vegasban fegyveres rablás, emberrablás, bűnszövetkezés vádjával letartóztatták. 2008. október 3-án (azaz napra pontosan hét éve) elítélték, és bár fellebbezett, 2008 decemberében jogerősen 33 évi börtönt kapott.

2017-ben helyezhetik feltételesen szabadlábra Forrás: AFP

Tavalyelőtt perújrafelvételt kért, de az illetékes nevadai bíró 2013. november végén elutasította. Ezt követően a legmagasabb kegyelmi fórumhoz, az Egyesült Államok elnökéhez fordult, mert a börtönben egészségi állapota megromlott: az utóbbi években dadogni kezdett, látás- és hallászavarok léptek fel nála, emellett súlyfölösleggel és cukorbetegséggel is küzd.

De itt is elutasították, azaz legkorábban 2017-ben helyezhetik feltételesen szabadlábra.