Újabb kenyai sokkolt az atlétikai vébén

Julius Yego, gerelyhajítás, atlétika
CHINA, BEIJING : Kenya's Julius Yego competes in the final of the men's javelin throw athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 26, 2015. AFP PHOTO / ANTONIN THUILLIER
Vágólapra másolva!
Egy nappal azután, hogy óriási meglepetésre Nicholas Bett 400 m gáton világbajnok lett, gerelyhajításban is az afrikai országba került az aranyérem. Julius Yego harmadik kísérletére akkorát dobott, hogy a negyedik és ötödik sorozatot ki is hagyta örömében.

Azt eddigi is tudtuk, hogy közép- és hosszútávfutásban nem szabad leírni a kenyai sportolókat, de az - éppen a doppingvádak kereszttüzében égő - afrikai ország a pekingi világbajnokságon más számokban is sokkolta az atlétikatársadalmat.

Előbb kedden Nicholas Bett megnyerte a férfi 400 gátat, ezzel ő lett az első kenyai, aki 800 méternél rövidebb távú versenyen világbajnoki aranyat szerzett, majd szerdán Julius Yego gerelyhajításban kápráztatott el mindenkit.

Julius Yego Forrás: AFP/Antonin Thuillier

A 26 éves sportoló néhány éve még videókon csodálhatta csak azokat a sportolókat, akiket most könnyedén legyőzött, a világ jelenlegi legjobb gerelyhajítója ugyanis autodidakta módon próbálta megtanulni a sportág fortélyait. A 2010-as Afrika-bajnokságon harmadik, az új-delhi Nemzetközösségi Játékokon a 7. lett, majd amikor 2011-ben, Maputóban 78,34-es dobással megjavította Paul Lagat 14 éves országos csúcsát, a nemzetközi szövetség (IAAF) egy hathónapos finnországi ösztöndíjjal jutalmazta.

Kuortane városában Petteri Piironen edző segítségével finomította a technikáját, ennek következtében lépésről lépésre javult a teljesítménye.

- emlékezett vissza Yego.

A londoni olimpián már döntős volt, de 77,15 méteres dobásával a 12. helyen zárt. Egy évvel később 85,40 méteres óriási országos csúccsal vb-4. lett Moszkvában, tavaly megnyerte a glasgow-i Nemzetközösségi Játékokat és a marrákesi Afrika-bajnokságot.

A mostani vébén a selejtezőben 84.46-os dobott, majd a döntőben a harmadik sorozatban 92,72 méterre szállt a gerelye (ennél nagyobbat az elmúlt 14 évben csak kétszer dobtak), majdnem négy méterrel messzebb, mint az addig élen álló egyiptomi Ihab Abdelrahman el-Sayedé (88,99).

Ez olyan örömmel töltötte el, hogy a negyedik és az ötödik sorozatot kihagyta.

A hatodikban belépett, de addigra már tudta, hogy eredményét megközelíteni sem lehet ezen a napon.

Eredmény, férfi gerelyhajítás:
1. Julius Yego (Kenya) 92,72 m
2. Ihab Abdelrahman el-Szajed (Egyiptom) 88,99
3. Tero Pitkämäki (Finnország) 87,64