Élő:
Vágólapra másolva!
Pár héten belül másodszor nyert törökországi versenyt Mónus József hagyományos íjász, aki harmadszor lett Eurázsia távlövő bajnoka.

A törökországi Biga városában, a makedón Nagy Sándor perzsák felett aratott győzelmének csatatere körzetében, hatodszor rendezték meg a hagyományos íjászok eurázsiai bajnokságot.

Mónus József sorozatban harmadszor győzött a versenyen, ezúttal az 50 font erőre korlátozott távlövő íjak kategóriájában. Nem ő volt az egyetlen magyar, aki sikerrel szerepelt, Rácz Kata a juniorok között nyert ezüstérmet, a törökök hagyományos versenyszámában, a putalövésben, ahol egy korsó alakú célt kellett eltalálni, a mostani versenyen 45 méterről.

Győzni a magyar zászló becsületéért

"Vagy nyer valaki, vagy nem - gondolhatná bárki. Én minden esetben kizárom magamban ennek lehetőségét, és egy másik világban hiszek, ami arra kötelez engem, hogy ha kell szétszakadva, ha kell belepusztulva is de az utolsó csepp erőmig küzdjek célomért, a nemzeti múltunk tiszteletéért, ha kell ennek terhével együtt is természetesen. Én nem magamért akarok harcolni! A múlt emlékképének újbóli megélése révén a múltban harcolva ugyan, de a jelenben akarok győzni mindenki felett a magyar zászló becsületéért" - nyilatkozta Mónus, aki az ellenfeleket is rendszeresen harcosként említi, ahogy azt egy korábbi interjúban elmagyarázta.

Mónus a dobogó legfelső fokán Forrás: Origo

A versenyen Mónusék számára két kritérium volt: három nyílvesszővel lőhettek, és az íj 28 collon megfeszítve 50 fontnál (22,7 kg) nem lehetett erősebb. Mónus elmondta, hogy amelyik íjával győz, azt már soha nem használja másik versenyen.

395 méterrel győzött, de a legjobb nyíl eltűnt

"Nagyon fáradságos munkával készítem el íjaimat, tapasztalataim alapján, hogy mindenkinél nagyobbat lőjek a világon. Viszont minden íjamnak megfogadom, ha értünk harcol, és győz, akkor soha többet nem kell már harcolnia, azaz megadom a legyőzhetetlenség reményét számára" - magyarázta Mónus, aki pár hete 467 méterrel nyerte meg a szintén Törökországban rendezett nemzetközi versenyt.

Mónusnak a mostani viadalon 395 méteres volt a győztes lövése, de amiatt panaszkodott, hogy a legjobb nyílvesszőjét, amely mindig legyőzte a többit 40-60 méterrel, nem találták meg, pedig akkor ezt is sikerült volna felülmúlni.

"Nagyon zavar ez a tény, nagyon szomorú vagyok. Azért számomra feldolgozhatatlan, hogy a két legutóbbi törökországi versenyen kilövök 7 nyílveszőt, abból 5 eltört, egy épen maradt, egy pedig egyszerűen eltűnt. Ezeknek a nyílvesszőknek a pótlása számomra egy év kemény munkát jelent".

Mónus újabb nagy dobásra, pontosabban lövésre készül, augusztus 30-án az Egyesült Államokba utazik, ahol az a terve, hogy négy világrekordot is meg akar dönteni, és minden idők legnagyobb, kéziíjból leadott lövését is túl akarja szárnyalni.