Mesterséges kómában tartják a Vuelta sérültjét

Kris Boeckmans, kerékpár
FRANCE, Beaucaire : Kris Boeckmans (C) of Belgium crosses the finish line to win the first stage of the 45th Etoile de Besseges cycling race between Bellegarde and Beaucaire on February 4, 2015 in Beaucaire, southern France. AFP PHOTO/SYLVAIN THOMAS
Vágólapra másolva!
A Vuelta a Espana kerékpáros körverseny nyolcadik, szombati szakaszán több baleset is történt. A legsúlyosabb sérültet, a Lotto-Soudal sportolóját, Kris Boeckmanst mesterséges kómában tartják.

Mintegy 50 kilométerrel a Vuelta szombati szakaszának befutója előtt tömegkarambol történt, és a súlyos baleset több áldozata is kénytelen volt feladni a versenyt.

A BMC Racing Team kerekese Tejay van Garderen megúszta válltöréssel, de a belga Kris Boeckmans (Lotto-Soudal) olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy azóta is mesterséges kómában tartják.

Csapattársa, Tosh Van der Sande a szerencsétlenül járt sportoló mögött haladt, és látta, mi is történt pontosan. "Éppen ivott, amikor egy kátyúba hajtott, és átrepülve kerékpárja kormányán nagyon keményen a földbe csapódott" - nyilatkozta.

Kris Boeckmans Forrás: AFP/Sylvain Thomas

Sokáig mozdulatlanul feküdt, majd miután stabilizálták az állapotát, azonnal kórházba vitték. A Lotto-Soudal szóvivője szerint végig öntudatánál volt, és állapota azóta is stabil.

"Tudott beszélni, de olyan nagy fájdalmai voltak, hogy az orvosok jobbnak látták, ha néhány napig mesterséges kómában tartják. Aztán majd meglátjuk, mi következik, az biztos, hogy műtétek is várnak rá."

Peter Sagan, a Tinkoff-Saxo kerekese is vasárnap jelentette be, hogy szombati balesete miatt (a szlovák szombaton pár kilométerrel a befutó előtt kísérőmotorossal ütközött) nem tudja folytatni a versenyt.