Vágólapra másolva!
Eddig 33 magyar sportoló szerzett kvótát az egy év múlva, 2016. augusztus 5-én kezdődő riói, XXXI. nyári olimpiai játékokra - jelentette be Szabó Bence MOB-főtitkár.

Úszásban 17, atlétikában 10 versenyző teljesítette a kiküldetéshez szükséges szintet, sportlövészetben négyen, míg vitorlázásban ketten harcolták ki az ötkarikás részvételt. Több magyar sikersportágban azonban még csak ezután kezdődik a kvalifikáció.

Szabó Bence hozzátette,

a magyar sportolói csapat létszáma az előzetes becslések szerint 140-150 fő lehet.

A főtitkár kiemelte, ehhez az kell, hogy a részvételre esélyes négy csapat - férfi és női kézilabda, illetve férfi és női vízilabda - közül legalább háromnak sikerüljön biztosítania a riói részvételt. Szabó Bence megemlítette azt is, hogy gyep-, kosár- és röplabdában, valamint rögbiben és labdarúgásban Magyarországnak már nincs esélye a riói szereplésre.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke megerősítette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állásfoglalása alapján nem szűkítik a 2024-es nyári játékok megrendezésére szándéknyilatkozatot benyújtó városok listáját, így

szeptember 15-től Budapest is potenciális pályázóvá válik.

A riói olimpia kapcsán hangsúlyozta, hogy a MOB eddig és ezután is minden olyan támogatást megad a sportolóknak, amely a nyugodt felkészüléshez szükséges. Az elnök visszatekintett a nyár két nagy nemzetközi sporteseményére, a bakui Európa Játékokra, valamint a közelmúltban véget ért tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF).

"Büszkék lehetünk a bakui eredményekre, amelyek biztosíthatnak bennünket arról, hogy jó úton járunk. Az EYOF-on elért szép sikerek pedig azt igazolják, hogy

- fogalmazott Borkai Zsolt, majd napszemüveggel ajándékozta meg a Tbilisziben négy aranyérmet nyert Késely Ajnát, aki nemcsak a magyar csapat, hanem az egész EYOF legeredményesebb sportolója lett.

A magyar versenyzők húsz dobogós helyezéssel - nyolc arannyal, négy ezüsttel és nyolc bronzzal - az éremtáblázat 11. helyén végeztek Bakuban, míg a 14-17 éves korosztály grúz fővárosban rendezett seregszemléjén kilenc aranyat, három ezüstöt és 11 bronzot gyűjtöttek, és ezzel a negyedikek lettek.

Borkai bejelentette azt is, hogy a NOB támogatásának köszönhetően összesen 25, riói játékokra készülő magyar sportoló részesülhet olimpiai ösztöndíjban. Közülük kedden nyolcan - Márton Anita, Zsivoczky-Farkas Györgyi, Póta Georgina, Bácsi Péter, Vad Ninetta, Tobai-Sike Renáta, Péni István, Kotsis Edina - vehették át személyesen az erről szóló oklevelet.

Az elnök a közelmúltban kirobbant nemzetközi atlétikai doppingbotrány apropóján elmondta, hogy

a MOB ezután is tájékoztatni fogja a szövetségeket a tiltott szerek aktuális listájáról.

Továbbra is a zéró tolerencia elvét fogja követni a doppingvétségen ért sportolókkal szemben, és ezentúl is sűrűn fogják ellenőrizni a versenyzőket.