Bolt bekocogott a döntőbe 200-on

Usain Bolt, atlétika
CHINA, BEIJING : Jamaica's Usain Bolt kisses the Jamaican flag on his shirt before competing in a semi-final heat of the men's 200 metres athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 26, 2015. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Usain Bolt meg sem izzadt, úgy jutott be a 200 méteres síkfutás döntőjébe a pekingi atlétikai világbajnokság szerdai napján, viszont az elődöntőben a legjobb időt Justin Gatlin futotta. A férfi 400 méter és a férfi gerelyhajítás aranyérméhez is hosszú évek óta nem látott jó eredmény kellett.

Amíg Justin Gatlinnek alaposan hajtania kellett a futamgyőzelemért, addig Usain Bolt egyszerűen bekocogott a férfi 200 méteres síkfutók döntőjébe a pekingi világbajnokságon.

Az amerikai sprinter 19.87-es időt futott, Bolt 19.95-tel idei legjobbját érte el, a harmadik legjobb pedig az egyéni csúcsot repesztő dél-afrikai Anaso Jobodwana (20.01) lett. Döntős lesz még a katari Femi Ogunode, a török Ramil Gulijev, a brit Zharnel Hughes, a jamaicai Nickel Ashmeade, illetve a panamai Alonso Edward.

Usain Bolt Forrás: AFP/Franck Fife

Tévesztés és rosszullét

A nőknél még az előfutamokat rendezték, ott csupán jamaicaiak háromszoros olimpiai és kétszeres világbajnoka, Veronica Campbell-Brown látványos bakiján hördültek fel a nézők: a sprinter ugyanis pályát tévesztett, de szerencséjére nem zárták ki, és továbbjutott.

A férfi 400-as finálét meglepetésre Wayde van Niekerk nyerte a legutóbbi két olimpia bajnokai, az amerikai LaShawn Merritt és a granadai Kirani James előtt, de a dél-afrikai annyira kifutotta magát, hogy rosszul lett és hordágyon kellett elvinni.

Férfi gerelyhajításban a kenyai Julius Yego folytatta idei remeklését és 92,72 méteres szenzációs egyéni csúccsal nyert.

Jól boldogult a kubai lány a rúddal

Női rúdugrásban is remek versenyt láthattak a nézők: a kubai ranglistavezető Yarisley Silva és a 2011-es vb-győztes brazil Fabiana Murer nagy csatát vívott egymással. Mindketten sikeresen vették még a 4,85 méteres magasságot is, ami után a brazil vezetett kevesebb rontott kísérletének köszönhetően, a 4,90-et azonban nem tudta átvinni. Silva viszont harmadikra átjutott felette, így győzött.

A női 3000 akadály szintén izgalmas csatát hozott, a célegyenesben az utolsó akadály után három futó harcolt a sikerért fej-fej mellett: a célba a kenyai Hyvin Kiyeng Jepkemoi ért elsőként, 13 századdal megelőzve a tunéziai Habiba Gribit és 14-gyel a német Gesa Felicitas Krausét.