Rossz volt a térde, ezért lett világklasszis sprinter

Dafne Schippers, atlétika
CHINA, BEIJING : Netherlands' Dafne Schippers celebrates winning the silver medal in the final of the women's 100 metres athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 24, 2015. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Az 1948-as londoni olimpia négyszeres bajnoka, Fanny Blankers-Koen óta nem volt olyan atlétája Hollandiának, aki képes lett volna 100 és 200 méteren is Európa-bajnoki aranyat nyerni. Dafne Schippers tavaly így robbant be az atlétika világába, majd idén első hollandként vb-érmet is nyert. Pedig részben a sérülékeny térde miatt lett hétpróbázóból sprinter.

Akár olimpiáról, akár világbajnokságról van szó, nagyon nagy dolog, ha a klasszikus szám, a 100 méteres síkfutás döntőjébe bekerül egy európai atléta. A nőknél az elmúlt tíz év hat vébéjén ez a bravúr mindössze öt európainak sikerült, érmet is – egy bronzot – 2005-ben nyert utoljára az öreg kontinens, a francia Christine Arron révén.

Rajta kívül a fehérorosz Julija Nyeszcjarenka (2005, 8. hely), a belga Kim Gevaert (2007, 5.) és a bolgár Ivet Lalova (2011, 7.) döntőzhetett. No meg idén Dafne Schippers.

Csak a hétpróba

A mindössze 23 éves holland atléta egészen váratlanul bukkant fel a sprinterek között, a kilencéves korától sportoló Schippers ugyanis sokáig a többpróbában látott nagy jövőt. 2010-ben még hétpróbában lett junior világbajnok, egy évvel később pedig junior Európa-bajnok, sőt még a két évvel ezelőtti, moszkvai felnőtt vébén is ebben a számban szerzett bronzérmet.

Hétpróbázóként kezdte Forrás: Instagram/Dafne Schippers


Kitartására és eltökéltségére jellemző, hogy az orosz fővárosban közel hét másodpercet javított 800-as idején, így léphetett fel a dobogóra – a célba érkezés után hosszú percekig a pályáról sem tudott felkelni, úgy elfáradt.

Erő és gyorsaság

Közben persze próbálkozott rövidtávfutásban is, a 2011-es vébén például holland csúccsal a kilencedik időt futotta 200-on, 2013-ban pedig a tamperei U23-as Európa-bajnokságon 100-on aranyérmet szerzett. De a nagy lökést a 2014-es götzisi verseny adta meg neki, ahol 22.35-tel minden idők legjobb 200-as eredményét érte el (mármint a hétpróbázók mezőnyében), és nemcsak ezen a távon, de hétpróbában is megdöntötte az országos csúcsot.

– emlékezett vissza a versenyre.

Mindig is jó volt a futószámokban Forrás: Instagram/Dafne Schippers


Így aztán gondolt egy merészet, és úgy döntött, végleg átnyergel a sprintszámokra. Mivel az ugrószámok nagyon megviselték a bal térdét, a krónikus gyulladások miatt az orvosok is az javasolták, próbálkozzon csak a futással, mert ott kisebb terhelésnek lesz kitéve.

Aztán a tavalyi floridai edzőtáborban olyan időeredményeket ért el, hogy edzője is úgy vélte, a futószámokban több esélye van.

A tavalyi Eb-n végleg berobbant

"Köztudott, hogy a lányok idegrendszere 7 és 11 éves kor között fejlődik a legtöbbet. Dafne esetében ez a fejlődés robbanásszerű volt, ez a plusz, illetve a genetikai sajátossága hihetetlen előnyt ad neki a sprinttávokon" – mondta az edzője, Bart Bennema .

Schippers 2014-ben a glasgow-i Diamond League-versenyen előbb a B döntőben (!) futva megdöntötte Nelli Cooman 100-as országos csúcsát (11.03), majd 200-on saját rekordján egy századot faragva 22.34-et repesztett a Hampden Parkban,

megverve az olimpiai bajnok Allyson Felixet is.

Ezek után már nem volt akkora meglepetés, hogy – 64 évvel a négyszeres olimpiai bajnok legenda, a szintén holland Fanny Blankers-Koen duplázása után – mindkét számban Európa-bajnok lett. Előbb 11.12 másodperces idővel megnyerte a rövidebb számot a francia Myriam Soumaré előtt, majd 200-on a saját egyéni csúcsán három tizedet javítva (22.03) könnyedén győzött a brit Jodie Williams előtt

Egyre jobban futott

Idén márciusban fedett pályás Európa-bajnok lett 60 méteren, júniusban pedig a Twitter-oldalán bejelentette, hogy végleg leszámolt a hétpróbával, és a pekingi vébén, illetve a riói olimpián is csak a futásra koncentrál. Hétfőn 100 méteren már bizonyított: az előfutamban még csak 11.01-et futott, de az elődöntőben 10.83-mal új holland csúcsot állított fel, és még ezen is tudott javítani a fináléban (10.81), ahol csak a címvédő jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce előzte meg egy századdal.

Ez őrület. Az elődöntőben kicsit ideges voltam, de utána azt gondoltam, ott vagyok a fináléban, és ott bármi lehetséges. Bíztam magamban és az éremszerzésben" – nyilatkozta Schippers.

Dafne Schippers vb-második lett Pekingben Forrás: AFP/Olivier Morin


Ezek után nem kétséges, hogy 200-on is esélyesnek számít (az előfutamokat ebben a számban szerdán rendezik), főleg, mert úgy véli, a rajtja az egyik gyenge pontja. Ha egy gyenge start ezüstéremig repítette 100-on, akkor a hosszabb távon több esélye lehet – a fogadóirodák máris a legkisebb szorzóval adják a győzelmét. Ilyen vb-szereplés után pedig Rióban akár mindkét távon aranyesélyes lehet.

Apja alkata, anyja kitartása

Szülei nagyon büszkék rá, főleg azért, mert a szülésznő a születésekor azt jósolta, Dafne alacsony termetű, maximum 165 centis lesz. Édesapja szerint hiába volt mozgékony, és hiába focizott folyton a fiúkkal, törékeny termete miatt nem tűnt potenciális topatlétának. Aztán olyannyira megnőtt, hogy jelenlegi 179 centijével a sprintmezőny egyik legmagasabbja.

"Az én alkatomat örökölte, szerencsére könnyed izomzata van. Hasonló voltam fiatalkoromban, mindegy volt, hogy vitorlázás, dzsúdó vagy kosárlabda, bármiben jó voltam" – mondta büszkén Evert Schippers. Édesanyja, Karen viszont másra büszke: "A kitartását nekem köszönheti!"

Tavaly az év atlétájának választották Európában, de azt mondja, a sikerei ellenére szeretne a földön maradni.

Egyre többen megismerik az utcán, amikor kutyáját, Noát sétálni viszi. Hobbija a fotózás, de még nem tudja, akar-e azzal komolyabban foglalkozni.

Vandaag publiek bij mijn circuitje!

Dafne Schippers (@dafne_schippers) által közzétett fénykép,