Vágólapra másolva!
A dél-afrikai szörfversenyen egy cápa által megtámadott Mick Fanning édesanyja a tévé előtt izgulta végig, ahogy fia az állattal küzdött.

"Nem hittem el, amit látok. Amikor eltűnt a hullámok mögött, azt hittem, hogy elvesztettem őt" - mondta Fanning édesanyja, Elizabeth Osborne az ABC Newsnak.

Osborne 17 éve az egyik fiát már elvesztette egy autóbalesetben, és azt mondta, most azok az emlékek rohanták meg. "Amikor Sean meghalt, azt nem láttam. De most minden itt zajlott a szemem előtt, szörnyű volt. Amikor megláttam a tévében a cápát, odamentem a tévé elé, mintha legalábbis ki tudnám húzni a fiamat a veszélyes helyzetből".

A barát is elindult segíteni

A támadás idején Fanningtől nem messze ott volt a vízben egy másik ausztrál szörfös, Julian Wilson, aki megpróbált barátja segítségére sietni.

"Láttam, ahogy küzd az állattal, és azt is, hogy közben lecsúszott a deszkájáról. Úgy voltam vele, elindulok felé a deszkámmal, és ha kell, akkor fegyverként használom" - nyilatkozta Wilson a Sydney Morning Heraldnak. Wilson édesanyja később azt mondta, amikor meglátta, hogy a fia elindul a cápa felé, nem tudta eldönteni, hogy hős vagy bolond.

Amikor Fanning és Wilson már biztonságban voltak:

Az egyik legveszélyesebb helyszínen versenyeztek

Fanning végül sértetlenül megúszta a támadást, és a helyszínre érkező mentőcsapat mindkettőjüket biztonságba helyezte. A J-Bay Opent, amelynek egyébként Fanning a címvédője, az incidens után lefújták. A verseny helyszíne, a dél-afrikai Jeffreys-öböl az egyik legcápaveszélyesebb területnek számít, 2013-ban például egy nagy fehér cápa okozta egy szörfös halálat.

Az eset után az ausztrál kormányfő, Tony Abbott is megszólalt. "Láttam a képeket a reggeli újságokban. Szörnyű, hogy egy ilyen nagy cápa ilyen közel tudott jutni a versenyhez" - mondta. A kormányfő arról is beszélt, hogy az ausztrálok szívesen szörföznek vagy úsznak, és miközben örömmel figyelik a delfinek elővillanó uszonyait, mennyire rémítő gondolat, hogy valamelyik akár cápauszony is lehet.