Vágólapra másolva!
Mintegy 24 ezer dollárért kelt el egy chicagói árverésen az az olimpiai fáklya, amelyet 1984-ben Bruce Jenner olimpiai bajnok tízpróbázó vitt egy szakaszon a Los Angeles-i olimpiára.

Az atléta, aki azóta már Caitlyn Jenner néven nőként él, a nevadai Tahoe-tónál lévő szakaszon vitte a lángot, és a világon a leghíresebb olyan nő, aki korábban férfi volt.

A Heritage Auctions legalább 20 ezer dollár (5,7 millió forintos) bevételre számított a sportereklye elárverezéséből.

A fáklyát Bob Lorsch, egy Los Angeles-i filantróp vállalkozó bocsátotta árverése, aki annak idején megszervezte a Tahoe-tónál lévő szakaszon való futást és biztosította Jenner részvételét.

"A fáklya csodálatos szimbóluma annak, hogy a férfiasság és a nőiesség nem egymást kölcsönösen kizáró dolgok. A tízpróba mindig is a bizonyítás legvégső terepének számított. Jenner mindkét nemi szerepben mesteri teljesítményt nyújtott" - kommentálta az árverést a Heritage aukciósház sportárverési igazgatója, Chris Ivy.

A fáklyát egy kilétét felfedni nem kívánó közel-keleti gyűjtő vásárolta meg.

A sportárverésen heves licit folyt egy több mint 150 éves kicsiny baseballkártyáért, amely a Brooklyn Atlantics baseballcsapatát ábrázolja.

A kilétét felfedni nem kívánó győztes végül több mint 179 ezer dollárrét szerezte meg a fotókártyát, amelynek értékét az aukciósház mintegy 50 ezer dollárra becsülte. Az amerikai polgárháború előtti időkből származó relikvia több mint 160 éven át az eladó, a massachusettsi Florence Sasso családja tulajdonában volt, és Sasso üknagybátyját és a csapat nyolc más tagját ábrázolta két öltönyös férfi társaságában.

A Brooklyn Atlantics a baseballjátékosok nemzeti szövetségének alapító tagja volt.