Vágólapra másolva!
Nem csupán Krizsán Xénia aranyérme, de a magyar U23-as Európa-bajnoki csapat egészének a szereplése biztató a magyar atlétikára nézve Spiriev Attila szakmai igazgató szerint.

"Xénia 12 év után nyert Magyarországnak utánpótlás Eb-aranyat, ami már önmagában is örömteli, ám az, hogy tizen végeztek az első nyolc között, különösen boldoggá tesz" - mondta kedden az MTI-nek a szakember, hozzátéve, hogy 1999 óta nem volt példa ennyi magyar döntősre. A szakmai igazgató Krizsán Xénia szereplésével kapcsolatban elárulta, edzőjével, Szabó Dezsővel azt beszélték meg, hogy kiemelten kezelik a korosztályos viadalt, hiszen érezték, hogy komoly éremeséllyel vághat neki a Honvéd többpróbázója.

"Ez persze nem jelenti azt, hogy a pekingi világbajnokságot elhanyagolnák, de egyértelműen ez a mostani egy nagyon fontos verseny volt a számára" - mondta Spiriev, aki a 6303 pontos eredmény által elért olimpiai szint, a riói indulási jog kiharcolását legalább olyan fontosnak nevezte. - "Az nagyon jó, hogy Xénia mostantól nyugodtan készülhet a játékokra, nem kell az olimpiai kvalifikáció miatt aggódnia, ami a többpróbában azért is nehéz, mert nagyon kevés versenyzési lehetőség van ebben a számban."

Így is sok maradt benne

Az aranyérmes versenyző ugyanakkor nem volt teljesen elégedett teljesítményével: "Még sok maradt ebben a hétpróbában, a gátfutás, a magasugrás, a 800 és a távol sem sikerült teljesen jól" - nyilatkozott a 22 éves Krizsán Xénia. Hozzátette: annak viszont nagyon örül, hogy súlyban és gerelyben jó eredményt ért el, 200-on pedig sikerült "elég rendesen" 25 mp-en belül futnia. Amint jelezte, az Eb-n elsősorban magára figyelt, nem az éremmel foglalkozott, szerette volna megjavítani 6317 pontos egyéni csúcsát.

Farkas Györgyi után is van élet hétpróbában Forrás: MTI/EPA/Kerim Okten

"A vb-n is egyéni csúcs közelében szeretnék teljesíteni, akkor szerintem a nyolcba kerülhetek. Jövőre az olimpián jó lenne 6500 pont körüli eredmény, amivel az első hatban végezhetek" - mondta Krizsán Xénia.

A szakmai igazgató a csapat másik két érmesét, az egyformán bronzérmes kalapácsvető Pásztor Bencét és a diszkoszvető Szikszai Róbertet is kiemelte. Mint mondta mindkettő úgy versenyzett, ahogy egész évben eddig: Pásztor kiegyensúlyozott, jó sorozatot produkált, Szikszai viszont nagyon hektikus volt, a selejtezőben utolsóra dobta be magát a 12-es fináléba, melyben harmadikra került a nyolcba, s utolsó dobásával sikerült elérnie a harmadik helyet.

Rendben lesz a kalapácsvető utónpótlás is Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

"Nagyon elégedett vagyok a csapattal, s ez a szereplés kis szerencsével még fényesebb is lehetett volna. Elég ha a magasugró Bakosi Pétert vagy akár a sprinter Nguyen Anasztáziát említem" - jegyezte meg Spiriev Attila, emlékeztetve arra, hogy a nyíregyházi ugró több rontott kísérlete miatt maradt le a dobogóról, s lett ötödik, míg a komoly mélységekből visszatért Nguyen sérülten ért célba ötödik helyen a 100-as fináléban. - "Annyira fájt a lába, hogy ha nem egy Eb-döntőről lett volna szó, biztosan nem állt volna rajthoz."

Az utánpótlás korosztály után ezen a héten a juniorokra is Európa-bajnokság vár, s amint azt Spiriev Attila mondta, a svédországi kontinensviadal szintén nagyon fontos a magyar atlétikára nézve, mert az itteni szereplés is jó képet ad majd arról, hogy áll az utánpótlás. A szerdán kezdődő kolumbiai ifjúsági (18 évesek) világbajnokságon pedig 15 fős magyar csapat vesz részt.