Vágólapra másolva!
Az összetettben vezető Chris Froome nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny keddi, tizedik szakaszát, amely az első hegyi etap volt.

A viadal 2013-as győztese az utolsó hosszú emelkedőn robbantott, fokozatosan maradtak le riválisai, és végül magabiztos győzelmet aratott.

Segítője, az ausztrál Richie Porte lett a második 59 másodperc hátránnyal, míg a kolumbiai Nairo Quintana jött be harmadiknak 1 perc 4 másodperc lemaradással.

Szerdán, Milánóban megoperálják Ivan Bassót, aki a hétfői szünnapon jelentette be, hogy hererákot fedeztek fel nála, és emiatt feladja a Tourt. Klubja, a Tinkoff-Saxo kedden azt közölte, hogy a beavatkozás a remények szerint tisztázza a betegség természetét és segít a gyógyulás folyamatának elindításában. A csapat ugyanakkor közleményében nem említett rákbetegséget. A milánói klinika szakemberei szerint a sportoló betegségének nincs köze ahhoz, hogy kerékpározik.

"Balesetem volt az ötödik szakaszon, ezt követően fájt a bal herém, az ellenőrzés pedig rosszindulatú daganatot mutatott ki. Szerencsém volt, lehet, hogy egyébként észre sem vettem volna" - mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Giro d'Italia 2006-os és 2010-es bajnoka.

A 37 éves olasz kerekes 2004-ben a harmadik, 2005-ben pedig a második helyen végzett a Touron a címeitől utólag megfosztott Lance Armstrong mögött. Ezúttal a spanyol Alberto Contador egyik segítője volt a versenyen.

Az összetettben eddig második helyen álló amerikai Tejay van Garderen úgy lett most tízedik, hogy ő már két és fél percet kapott Froome-tól, míg a spanyol Alberto Contador közel három perccel maradt el a brit bringástól.

A címvédő olasz Vincenzo Nibali összetettben 6 perc 57 másodperc hátrányba került,

és jelenleg a tizedik.

10. szakasz, Tarbes-La Pierre Saint Martin, 167 km, hegyi befutó:
1. Chris Froome (brit, Team Sky) 4:22:07 óra
2. Richie Porte (ausztrál, Team Sky) 59 mp hátrány
3. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 1:04 p h.
4. Robert Gesink (holland/Lotto) 1:33 p h.
5. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 2:01 p h.
6. Geraint Thomas (brit, Team Sky) azonos idővel
...10. Tejay van Garderen (amerikai, BMC Racing) 2:30 p h.
11. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff - Saxo) 2:51 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Froome 35:56:09 óra
2. van Garderen 2:52 p h.
3. Quintana 3:09 p h.
4. Valverde 4:01 p h.
5. Thomas 4:03 p h.
6. Contador 4:04 p h.

A július 26-ig tartó Touron szerdán a Pau és Cauterets közötti 188 kilométer vár a mezőnyre.