Vágólapra másolva!
Orosz Viktor aranyérmet nyert a World Archery ifjúsági vébén, négyszáz induló közt egyetlen magyarként.

Ötven ország négyszáz versenyzője harcolt a vb-aranyért az íjászat legnagyobb idei ifjúsági versenyén, az egyesült államokbeli Yanktonban. Magyarországot egyetlen íjász, a debreceni Letizia SC versenyzője, Orosz Viktor képviselte a World Archery ifjúsági vébén.

A csigás pályaíjászok a szabadtéri versenyeken ötven méterre lőnek, a tizes kör átmérője nyolc centiméter: mintha a Nagyerdei Stadion félpályájáról kellene egy almát eltalálni.

Negyven fok, aztán szél és eső

A 16 éves sportolónak jól sikerült a rangsoroló, és bár a szokatlanul erős szél megnehezítette a versenyzők életét, mégis második helyen fejezte be a kvalifikációs fordulót.

Orosz Viktor a versenyen Forrás: World Archery és Orosz Sándor

Míg a keddi kvalifikáció alatt csaknem 40 fokos hőmérséklet égette az íjászokat, addig a csütörtöki kieséses fordulókra 10-14 fokra hűlt a levegő, egész nap szakadt az eső, és gyakran viharossá erősödött a szél. Kevesen tudtak felülkerekedni ezeken az extrém körülményeken, azonban Orosz elképesztő magabiztossággal gyalogolt végig a mezőnyön. Először a guatemalai Del Cid Carrillo Jose Marcelót győzte le 137-125-re, majd az ukrán Goncharov Anton következett, őt 144-128 arányban múlta felül. A legjobb négy közé a dél-afrikai Brink Jacobus ellen jutott (140-136), az elődöntőben a brit Howse James következett. Viktor számára ő sem jelentett akadályt, sima 141-134-gyel, fölényesen jutott a szombati aranydöntőbe.

Törököt győzőtt le

Viktor ellenfele a török Maras Serdar Bortay volt. A magyar íjász újabb fölényes győzelemmel, 145-135-re nyerte meg az aranyat, ezzel megszerezve hazánknak az első szabadtéri, pályaíjász világbajnoki címet.

Pályaíjászatban senki nem ért még el egy ennyi eredményt, ráadásul igen rövid idő alatt: Orosz Viktor a tavalyi terem-világbajnoki címe után idén Világkupa-győzelmet és Európa-bajnoki címet szerzett, most pedig szabadtéren is megmutatta, hogy a nemzetközi élmezőnybe tartozik.

Orosz aranydöntője 2:02:50-től: