Armstrong: Mintha sosem éltem volna

CYCLING-USA-ARMSTRONG-DOPING LARGEUR TOUR DE FRANCE CYCLISME CYCLISTE VISITE MEDICALE
US Lance Armstrong undergoes the medical check-up before the 1995 Tour de France in Saint-Brieuc, western France, 30 June 1995. Seven-time Tour de France winner Lance Armstrong allegedly admitted taking banned doping products before suffering from cancer, according to evidence given under oath to a court in Dallas earlier this year and published in Saturday's edition of French daily Le Monde. AFP PHOTO PATRICK KOVARIK
Vágólapra másolva!
Lance Armstrong a Harry Potter főgonoszához, Lord Voldemorthoz hasonlította magát, akinek általában a nevét sem merik kimondani. A doppinggal lebukott kerékpáros nem hisz az életfogytiglani eltiltása eltörlésében, és ha tehetné, meg nem történtté tenné a 2005-ös Tour-győzelme utáni beszédét.

Armstrongtól hét Tour-győzelmet vettek el, valamint az olimpiai bronzérmét, ezen kívül élete végéig eltiltották a versenyzéstől.

"Én vagyok az, akivel kapcsolatban mindenki úgy tesz,

- nyilatkozta a 43 éves Armstrong. - De megtörtént, minden megtörtént. Most teljesen a másik irányba leng az inga. Ez minden szempontból olyan, mint Voldemort, a Harry Potter karakter, akiről nem beszélnek. Ha nézed a Tourt az amerikai tévében, ha olvasol róla, meg sem említenek soha."

Miután elvették Armstrong győzelmeit, azokat nem osztották ki másoknak. Az 1903-as kezdetektől kizárólag az 1999 és 2005 közötti években ért véget a Tour hivatalos győztes nélkül.

A dopping mindennapos volt

"Mindenki tudja, mi folyt a 90-es és a kétezres években, de ha nézegeted az évkönyveket, nem látsz nyertest, csak másodikat, harmadikat, negyediket, ötödiket, csupa olyasmit,

" - folytatta Armstrong.

Két éve a texasi bringás egykori fő riválisa, Jan Ullrich azt nyilatkozta, szerinte Armstrongnak meg kellene tartania a hét Tour-győzelmét, mert akkoriban a dopping annyira meghatározó volt. Ullrich háromszor is második lett Armstrong mögött a francia körversenyen.

Elhidegült a kerékpározástól

"Ha nem én, akkor kicsoda? Kell lennie győztesnek" - jegyezte meg Armstrong, aki nem hiszi, hogy eltörölhetné az életre szóló eltiltását, mégis harcol ellene, részben, hogy indulhasson triatlon versenyeken, részben pedig azért, mert "azt mondták a világnak, hogy én vagyok

, és nem hiszem, hogy ez igaz volna."

Armstrong egy orvosi ellenőrzésen 1995-ben Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Armstrong "többé-kevésbé" kiszeretett a kerékpározásból, és "foglma sincs", ki nyerheti a jövő hónapban rajtoló Tourt. Nagyjából öt dolgot törölne a múltjából, ha lehetősége lenne rá, köztük a hetedik Tour-győzelme után tartott párizsi beszédét, amelyre "csak egy szó van: kínos".

Armstrong hamarosan egy jótékonysági versenyen indul majd Franciaországban, és állítja, "ha sétálok az utcán, betérek egy kávézóba vagy étterembe, nem kapok negatív reakciókat".