Kétszáz magyar indul az Európa Játékokon

A magyar csapat a június 12. és 28. között megrendezésre kerülő bakui I. Európa Játékokra utazó magyar sportolók ünnepélyes csapatgyűlésén a fővárosi MOM Kulturális Központban 2015. június 2-án.
Budapest, 2015. június 2. A magyar csapat a június 12. és 28. között megrendezésre kerülő bakui I. Európa Játékokra utazó magyar sportolók ünnepélyes csapatgyűlésén a fővárosi MOM Kulturális Központban 2015. június 2-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára olimpiai szintű szereplést vár a kétszáz fős magyar csapattól a másfél hét múlva kezdődő I. Európa Játékokon. Bakuban hatezer sportoló áll majd rajthoz, és tizenkét sportág küzdelmei a jövő nyári riói olimpia kvalifikációjába is beleszámítanak.

Baku olimpiai szintű rendezéssel és létesítményekkel készül az első alkalommal megrendezendő Európa Játékokra, és Szabó Bence szerint semmi kétség afelől, hogy a magyar sportolók az esemény rangjához méltón teljesítenek majd.

"Olimpiai és nem olimpiai sportágak, valamint a fogyatékosok sportja egyaránt szerepel a programban, ami egyedülállóvá teszi a kezdeményezést" - nyilatkozta.

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára kiemelte: az, hogy Magyarországot kétszáz sportoló képviseli Bakuban, már önmagában jelzi, milyen felfokozott várakozás övezi a játékokat.

Komoly magyar csapat utazik Bakuba Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Vilajat Gulijev, Azerbajdzsán budapesti nagykövete azt ígérte, bár az azeri főváros még nem rendezett ilyen grandiózus sporteseményt, kitűnőre fog vizsgázni, és a magyar sportolók is jó szívvel gondolnak majd vissza erre a két hétre.

"Amióta 2012-ben megkaptuk a rendezési jogot, a first lady irányításával olimpiai falut, stadiont és vízi központot építettünk. Számításaink szerint a kísérőkkel, edzőkkel együtt több mint tízezren érkezek majd hozzánk" - jelentette ki.

Ancsin Katalin, Csombor Vivien, Nagy Tímea és Nagy Bianka, a női ökölvívó-válogatott tagjai Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Bakuban 26 vízilabdázó, 22 birkózó, 20 kajak-kenus, 17 judós, 17 vívó, 16 úszó, 14 ökölvívó, 12 sportlövő, 12 strandlabdarúgó, 8 szinkronúszó, 6 aerobikos, 6 asztaliteniszező, 6 tornász, 5 triatlonos, 5 kerékpáros, 2 műugró, 2 tékvandós, 2 tollaslabdázó, 1 ritmikus gimnasztikázó és 1 karatézó képviseli a magyar színeket.

A június 12. és 28. között rendezendő Európa Játékokon mintegy 6000 sportoló vesz részt, 20 sportág 253 versenyszámában mérik össze tudásukat Bakuban. Tizenkét sportág küzdelmei a jövő nyári riói olimpia kvalifikációjába is beleszámítanak.