Vágólapra másolva!
Évtizedekkel más kontinensek után péntektől Európában is bemutatkozik az olimpiai alapokon nyugvó multisportesemény: a június 28-ig tartó I. Európa Játékokat Baku rendezi. A viadalon 50 ország mintegy 6000 sportolója, köztük 200 magyar versenyző vesz részt. Húsz sportágban rendeznek küzdelmeket, és összesen 253 számban osztanak érmeket - utóbbi szám mindössze 49-cel kevesebb, mint a 2012-es londoni olimpián.

Az Azerbajdzsánban szereplő húsz sportág közül 16-ban jövőre, Rióban is rendeznek majd versenyeket, de kajak-kenuban, vívásban, tornában és tollaslabdában az Európa Játékok nem számítanak bele az olimpiai kvalifikációs sorozatba.

Ezzel szemben cselgáncsban, atlétikában, a vizes sportokban/úszásban, íjászatban, kerékpárban, tekvondóban, röplabdában, ökölvívásban, birkózásban, sportlövészetben, asztaliteniszben és triatlonban

olimpiai részvételért is zajlik majd a küzdelem

- utóbbi három sportágban olyannyira, hogy kvótát is lehet szerezni. Asztaliteniszben a győztesek személyre szóló riói indulási joghoz jutnak, míg triatlonban és sportlövészetben az országok gyűjtenek egy-egy kvótát.

A további sportágak: karate, sambo, 3x3-as kosárlabda és strandlabdarúgás. A vizes sportokban U19-es Európa-bajnokság lesz az Európa Játékok.

A viadal keretében egy teljes értékű kontinensviadalra is sor kerül,

a dzsúdósok az utolsó héten Eb-érmekért is küzdenek majd,

miután Glasgow-tól elvették az áprilisi Eb-rendezés jogát.

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 2012-ben döntött az I. Európa Játékok megrendezéséről, Azerbajdzsán egyedüli jelentkezőként lett házigazda.

A Kaszpi-tenger partján fekvő, 9,5 millió lakosú országban rekordidő alatt készültek el a létesítmények,

köztük a 13 épületből álló sportolói falu, és a Nemzeti Stadion, amely a közép-európai idő szerint pénteken 18 órakor kezdődő megnyitónak, valamint a záróünnepségnek és az atlétikai versenyeknek is otthont ad majd.

A magyar küldöttség zászlóvivője Veréb István világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó lesz a megnyitón. "Hatalmas megtiszteltetés, hogy zászlóvivő lehetek ezen a jelentős sporteseményen" - mondta korábban a Haladás 86 kilóban szereplő szabadfogású birkózója.

A magyar sportolók első csoportja kedden reggel indult el az azeri fővárosba. A csapat, amelynek vezetője Fábián László, több részletben utazik ki, és a sportolók a versenyüket követően nem sokkal visszatérnek Magyarországra.

Fontosabb sportágak, kvótaszerzés

Az Európa Játékokon több sportágban az olimpiai kvalifikációs szempontjából is nagyon fontos versenyeket rendeznek Bakuban. A húszból egyértelműen kiemelkedik az a három sportág - asztalitenisz, triatlon, sportlövészet -, melyekben közvetlen kvótát osztanak Rióra. Asztaliteniszben és triatlonban a bajnokok, míg lövészetben minden számban a legjobb még nem kvótás versenyző biztosítja helyét a 2016-os ötkarikás játékokon.

Éppen ezért

magyar szempontból a lövészet az, melyben a legjobb esélyekkel indul majd harcba Rióért

a Bakuban érdekelt 12 magyar versenyző, akik közül ugyanakkor Sidi Péternek (puska) és Tobai-Sike Renátának (pisztoly) a kvótaszerzéssel már nem kell foglalkoznia.

Mivel az olimpiai kvalifikációs sorozat már a tavalyi világbajnokságon megkezdődött, s a puska, pisztoly, illetve a koronglövő szakágban is rendeztek már idén három-három kvalifikációs világkupát, így rengeteg hely kelt már el Rióra. Ezért akár olyan szám is lehet, melyben még csak döntőbe sem kell kerülni a kvótaszerzéshez.

Az Európa Játékokon komoly figyelem hárul majd a cselgáncsozók küzdelmeire, mivel ez lesz számukra az Európa-bajnokság, s mint ilyen, beleszámít az olimpiai kvalifikációs sorozatukba is. Igaz, mivel az Eb áprilisban lett volna, azaz a kétéves pontszerző szakasz első felében, így annak szorzója még alacsonyabb, mint a júniusban indult második éves szakasz versenyeié.

Az ökölvívóknál és a birkózóknál a világbajnoki szereplés szempontjából fontos igazán az Európa Játékok.

A férfi ökölvívók minden súlycsoportjában az első három biztosítja helyét az októberi, olimpiai kvalifikációs vb-re. A világbajnokságra korábban nem kellett kvalifikálni, idén viszont már igen, s ha itt nem sikerül, akkor már csak az augusztusi Európa-bajnokságon lesz erre lehetőségük a magyaroknak, akik legerősebb csapatukkal utaznak el Azerbajdzsánba.

Birkózásban idén éppen a bakui esemény miatt nem rendeztek Eb-t, ezért a sportág szabályai szerint ebben az évben az Európa Játékokon kell annyi kategóriában indulni, amennyiben a szeptemberi vb-n is szeretne részt venni egy adott ország.

Magyarországot szabadfogásban és a nőknél is a legerősebb csapat képviseli, egyedül kötöttfogásban szerepelnek az első számú emberek mögötti birkózók.

Kajak-kenuban szintén fontos viadalnak tekintik a bakuit,

ezért szinte a legjobb magyar válogatott vesz részt a versenyen. A sportág képviselőinek a milánói augusztusi kvalifikációs világbajnokság az év fő versenye, és Storcz Botond vezetőedző már korábban elmondta, az Európa Játékok jól beleillik a vb-felkészülésbe.