Az Origo is ott lesz az év leglátványosabb futóversenyén

Versenyútvonal: Balatonaliga – Balatonfüred – Balatonfelvidék – Keszthely – Fonyód – Balatonboglár – Siófok – Balatonaliga
Vágólapra másolva!
Szombaton rajtol Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb futóversenye, az Ultrabalaton. A versenyen 200 egyéni induló, 650 csapat, és 400 kerékpáros vesz részt, ott lesz a rajtnál az Origo csapata is. 

A kilenc éve indult Ultrabalaton még sosem indultak ennyien, idén akkor volt az érdeklődés, hogy limitálni kellett a létszámot.

A minőség fontosabb a mennyiségnél

"Örülünk, hogy ilyen népszerű a verseny, de muszáj volt egy vonalat húznunk annak érdekében, hogy a megszokott színvonalat tudjuk nyújtani a futóknak. Végül úgy döntöttünk, hogy 650 csapat fölé nem megyünk" - mondta Zelcsényi Miklós főszervező

Versenyútvonal: Balatonaliga – Balatonfüred – Balatonfelvidék – Keszthely – Fonyód – Balatonboglár – Siófok – Balatonaliga Forrás: Ultrabalaton

A mezőny Balatonaligáról indul, majd ugyanoda tér vissza a Balaton megkerülése, vagyis a 220 kilométeres táv megtétele után. A futáson ott lesz az Origo csapata is.

Nem volt kérdés az indulás

"A szerkesztőségen belül évek óta szerveződik kisebb-nagyobb intenzitással különböző futóeseményekre egy-egy csapat. Tavaly volt az első alkalom, amikor már volt akkora önbizalmunk volt, hogy bevállaljunk egy komolyabb eseményt is. Ez volt a 8. Ultrabalaton, amit 20 óra 48 perc alatt teljesítettünk. Mivel valóban nagyszerű élmény volt a versenyen való részvétel, szerintem nem volt kérdés, hogy idén is ott leszünk" - meséli az indulás hátteréről Bányai-Boris Zsolt, a csapat kapitánya.

Az Origo 2014-es csapata Forrás: Origo


Tavaly tízfős gárda vállalta az indulást, de gyermekszülés és egyéb elfoglaltságok miatt idén újra kellett szervezni a csapatot.

Nemcsak a felkészülés, a logisztika is fontos

"Idén is tíz fős csapatban gondolkodtunk - így mindenkire nagjából egy félmaratonnyi táv jut -, de egy komolyabb sérülés miatt végül is kilencen indulunk. Az Ultrabalatonon egyébként szabadon választott a csapatlétszám a 10 fős maximumig. A csapatban két lány kapott helyet, a legfiatalabb tagunk 1988-as születésű, míg a legidősebb 1965-ös. Mivel mi igazából csak turisták vagyunk a futó-univerzumban közepes komolysággal készültünk az UB-ra. Mindenki egyénileg edzett, időnként pedig egy-egy ebéd során beszélgettünk arról, hogy ki hol tart, illetve néhányan közös futóalkalmazást használva láttuk egymás futásait. Az utolsó hetekben pörögtünk fel igazán, amikor már a két nap logisztikájára kellett nagyobb hangsúlyt fektetnünk" - mondja a csapatkapitány.

Kettős a cél

"Két fő célunk van: egyrészt, hogy teljesítsük a távot, másrészt, hogy közben jól érezzük magunkat. Én még ráadás célként a vállalt idő teljesítését is szeretném kipipálni, ami 20 óra 33 perc. Nagyon köszönjük az ultrások támogatását és segítségét, Bányász Árpádnak szeretnénk külön is köszönetet mondani" - üzente Bányai.

Újdonság, hogy idén a verseny érinti a Salföldet is Forrás: Ultrabalaton.hu


A csapatok mellett egyéni futók is nekivágnak a 220 km-es körnek. Idén is eljön a tavalyi győztes és 18 óra 30 perces köridejével pályacsúcstartó Ivan Cudin, valamint Francoise Gilles Pallaruelo, aki eddig minden UB-n célba ért egyéniben, és rajthoz áll a verseny korábbi egyetlen női abszolút győztese, egyben a világ legjobb női ultrafutója, dr. Lubics Szilvia is, aki a versenyszervezők tisztelete jeléül az egyes rajtszámot viseli majd.

A Mosoly váltó, a Láss egyesület és a Suhanj! alapítvány karitatív céllal vág neki a pályának.

Érdekes adatok a versennyel kapcsolatban:

Frissítés:
• 25 000 liter víz
• 5000 liter izotóniás ital
• 500 liter cola
• 2500 kg banán
• 500 kg paradicsom
• 300 kg szőlőcukor
• 300 kg keksz
• 80 kg mazsola
• olivabogyó, ananászkonzerv, vaj , méz, só , citrom, sajt, ropi, nápolyi,
• 150 000 műanyagpohár
Lebonyolítás
• 300 fős személyzet
• 4 kamion
• 8 kisbusz
• 20 kerékpáros
• 10 motoros kísérő
• Eü-szolgálat három rohamkocsival és két mentőmotorossal