A szlalom irányába fejlődne a magyar kajak-kenu

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára
Vágólapra másolva!
A korábbi szlovák válogatott, de az elmúlt években már magyar színekben szereplő Potocny Marcel a 13. helyen zárt a németországi Markkleebergben rendezett szlalom kajak-kenu Európa-bajnokság kajak egyes számában. Ő lehet a magyar sportágfejlesztés kulcsa. 

A versenyző pénteken a 12. helyen kvalifikált az elődöntőbe, majd többek között a londoni olimpiai bronzérmesét, a német Hannes Aignert megelőzve végzett összesítésben a 13. helyen.

A magyar szövetség honlapján olvasható beszámoló szerint Potocny sikerei új lendületet adhatnak a szakágnak Magyarországon is, egy budapesti szlalompálya megvalósulása esetén az ő tudására és tapasztalataira építkezve megkezdődhetne a felzárkózás a sportág másik olimpiai szakágában.

Potocny lehet az új alapkő

"A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hosszú ideje foglalkozik már azzal, hogy miként lehetne megindítani a másik olimpiai szakágban is a sportágfejlesztést hazánkban" - nyilatkozott ezzel kapcsolatban Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára. "Ennek egyik alapköve maga Potocny Marcel lehetne, aki az elmúlt években magyar színekben indult a világversenyeken, és aki nem mellesleg edzőként is tevékenykedik. Az ő felkarolásával olyan szakembert tudnánk bevonni a munkába, aki komoly hátteret jelentene a magyar szlalom szakágnak."

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára Forrás: kajakkenusport.hu

A szabadidős sportot is szolgálná egy pálya

A sportvezető hozzátette: nagyon örülnek annak, hogy a 2024-es budapesti olimpiai pályázatra való felkészülés részeként felvetődött egy budapesti szlalompálya megépítésének a gondolata, s úgy gondolják, ez óriási lépés lenne afelé, hogy ez a szakág is meghonosodjon az országban.

"Ráadásul egy ilyen pálya nem csak a versenysportot, hanem a szabadidős sportok képviselőit is jól szolgálná. Minden évben tízezrek járnak ki a környező országokba raftingozni, szlalomozni, vagyis igény lenne a budapesti pályára, amely megtérülő beruházás lehetne" - fogalmazott Schmidt Gábor.