Vágólapra másolva!
Hétvégén lesz a 30. Telekom Vivicittá városvédő futás, megdőlhet a verseny részvételi rekordja. A verseny korábbi hatszoros győztese, Juhász-Staicu Simona 22 évesen nyert először, és idén 44 évesen is szeretne az élen végezni. A félmaraton legidősebb indulója, Kiss György hétfőn edzés gyanánt hazasétált Budapestről Dunakeszire.

Magyarország 1986-ban csatlakozott az olaszok által életre hívott Vivicittá versenysorozathoz, melynek a neve azt jelenti, hogy "éljen a város". A részvevők számra évről évre nőtt, az első évben 1600-an, 2006-ban már tízezren, 2011-ben 15 ezren futottak, tavaly pedig több mint 20 ezren vettek részt a margitszigeti futáson. Idén már 24 ezren leadták a nevezésüket, és valószínű, hogy az indulók száma bőven meghaladja a 25 ezret – mondta a csütörtököi sajtótájékoztatón a versenyt szervező Budapest Sportiroda ügyvezetője, Kocsis Árpád.

Kétnapos esemény lett a Vivicittából

Az idén először kétnapos lesz az esemény: a szombati nyitónapon a 2,5 kilométeres Minicittát, a 2,5 kilométeres gyaloglást, illetve a családi futást és a 3x2 kilométeres váltót rendezik, vasárnap pedig a félmaraton mellett a 10 kilométeres Vivicittát és a 7 kilométeres Midicittát futhatják le az indulók.

Idén rekordszámú induló várható Forrás: Futanet.hu


A legnépszerűbb idén is a félmaratoni táv, erre 8500-an neveztek, és a helyek már egy hónapja beteltek. Éppen ezért a szervezők már most eldöntöttéák, hogy jövőre többen futhatnak majd a 21 km-es távon.

79 évesen hazasétált Dunakeszire

A Vivicittá-félmaraton legidősebb indulója a 79 éves Kiss György állítja, most is ugyanolyan lelkesen készül, mint korábban. "Nem számít, van-e kedvem futni, vagy nincs, bármi történik, futni kell. Én azt mondom, senki nem teheti ki a szervezetét annak, hogy felkészülés nélkül hozzáfogjon egy félmaratonhoz” – mondta a futó.

Kiss György idén 2 óra 10 perc alatt szeretné lefutni a félmaratont, és hétfőn is fog még edzeni, hiszen, mint elmondta, a Duna-partról most például gyalog megy haza Dunakeszire.

Jótékony célokért is futnak

A Vivicitta támogatói körében kiemelt szerepet kap a jótékonyság, tavaly 7 millió forint gyűlt össze a futók adományozásából, a Budapest Sportirodánál arra számítanak, hogy idén magasabb lesz ez az összeg.

Rózsa Iván, a főtámogató Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy a Fenntarthatósági Média Klub tagjai által támogatott alapítványok, szervezetek juthatnak hozzá az adományokhoz. A klubnak tagja az Origo is, amely a fóti gyermekvárost támogatja.

A szervezésben is szerepet vállaló Magyar Telekom több dologgal is készül a családi hétvégére: lesz digitális játszóház, logótetoválás, óriáscsúszda, és ingyenes internetezési lehetőség is a Margitszigeten.

Fél lábon vagyok 22 éves

A korábbi hatszoros Vivicittá-győztes Juhász-Staicu Simona idén is rajthoz áll. "Vasárnap indulok a 10 kilométeres távon, és mivel az első győzelmem idején, 1994-ben rövid hajam volt, úgy döntöttem, újra levágatom. Hogy miért? Szerintem rövid hajjal gyorsabban tudok futni" – mosolygott a román futónő, de hozzátette, úgy érzi, az idei lesz az utolsó Vivicittája.

"Vasárnap kétszer edzettem, ma még egyszer sem, és előfordul, hogy hatkor felkelek, és nem megyek futni, ha nincs kedvem. Harmincnégy éve futok, ez már sok egy kicsit, de nem vagyok rossz állapotban, múlt héten például Dél-Afrikában versenyeztem. Most román és angol szakra járok az ELTE-re, idén végzek, a család és az edzések mellett jut elég időm a tanulásra. Az első győzelmem idején 22 éves voltam, most fél lábon vagyok annyi" – nevetett a 44 éves sportolónő.